Israelisk kaparverksamhet mot Ship to Gazas syskonorganisation *Uppdaterad

Under tisdagen den 30 juni uppbringades fartyget Spirit of Humanity, från Free Gaza Larnaca på Cypern på internationellt vatten. Båten var lastad med förnödenheter som medicin, leksaker och återuppbyggnadsmaterial. Med ombord följde 20 passagerare från 11 länder, däribland fredspristagaren Maired McGuire.

Under onsdagen släpptes två personer från fartyget. Men 19 personer från Spirit of Humanity har förts till ett israeliskt fångläger för illegala immigranter i närheten av Ramle.

Under kvällen har de två frigivna talat i ett nyhetsprogram från tevekanalen Al Jazeera om händelsen.

Organisationen Free Gaza, och den svenska syskonorganisationen Ship to Gaza anklagar nu israeliska marinen för piratdåd. De menar att den internationella rätten garanterar fri sjöfart på internationellt vatten. Att fartyget uppbringades kan beskrivas som en kapning. En handlig som strider mot den humanitära rätten sedan den förbjöds i en konvention som undertecknades efter Krimkriget i Paris 1856.

—den 2 juli—

Israel hävdar att skeppet seglade in i Israel på förbjudet vatten. Free Gaza menar att de aldrig var på israeliskt vatten, de seglade på vatten som tillhör Gaza

—den 3 juli—

FNs experter håller nu med om att kapningen är ett brott mot internationell rätt. En frigiven Baharanisk fartygspassagerare säger ”Vi har uppnått våra mål med denna resa. Vi bröt blockaden moraliskt, vi mår bra” Kaptenen på Spirit of Humanity säger i ett uttalande från fängelsecellen ”Vi kommer att skaffa en annan båt, mer än en båt. Vi kommer att segla mot Gaza igen.” Fartyget har tagits i beslag

—den 5 juli—

Den israeliska militärens talesperson Miri Regev säger i dag:

– Vi kidnappade dem inte. De seglade i ”Israel-kontrollerat” vatten.

Free Gaza vidhåller tidigare anklagelser.

– Ni kidnappade dem, stal båten å rev ned den grekiska flaggan.

Vidare rapporteras nu att de israeliska fångvaktarna vägrar Mairead hennes medicin, kvinnorna uppges sakna allt bagage, de har inga klädombyte och de vistas i ett stekhett rum med bara ett litet fönster.

—6 juli—

Gaza 21 har släppts. De säger att det inte är de som är storyn, utan det är istället de 11,000 palestinska fångar som hålls inlåsta, många utan att fått en riktig rättegång, många i fängelse i åratals utan att få träffa sina familjer. Israel tillämpar i än högre grad än USA tortyr, fängslande och brutalitet.


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s