Cynthia McKinney: – Call off your attack dogs! Uppdaterad

– Call off your attack dogs! Så säger Cynthia McKinney, f.d. amerikansk kongressledamot, när den humanitära hjälpsändning som hon och andra människorättsaktivist er från sammanlagt 14 olika länder försöker leverera till Gaza nu har omringats av israeliska militärfartyg.

Free Gazas skepp har fått sina navigationssystem blockerade, i strid mot internationell lag, och passagerarna hotas i skrivande stund av arrest.

Free Gazas båtar är de första internationella skepp på 41 år att segla till Gazaremsan. Sedan augusti 2008 har Free Gaza organiserat åtta sändningar, varav fem har lyckats ta sig ända fram. Vid två tillfällen har israeliska ockupationsstyrkor använt våld för att stoppa skeppen. I december 2008 rammade och nära på sänkte de skeppet Dignity och i januari 2009 hotade de att öppna eld mot och döda obeväpnade passagerare. Hur det ska gå för Cynthia McKinney och hennes medpassagerare, bland dem Nobels fredspristagare Mairead Maguire, är ännu oklart (se nyhetstexten här under).

De två skeppen ”Free Gaza” och ”The Spirit of Humanity” seglade från Cypern igår förmiddag och befinner sig nu cirka fyra timmars färd från Gaza City. De har mottagit flera hot från de israeliska ockupationsstyrkorn a. Israeliska militärfartyg har under de senaste timmarna cirkulerat runt båtarna trots att de befunnit sig på internationellt vatten. Vid lunchtid idag mottog besättningarna på båtarna ett meddelande att de alla kommer att bli arresterade inom 1-2 timmar om de fortsätter sin färd mot Gaza. Vad som kommer att ske med passagerare och båtar är oklart. Trots detta fortsätter de sin färd med siktet inställt på Gaza City.

Ombord på båtarna finns mediciner, böcker och 15 ton cement som ska användas för återuppbyggnaden av hem som förstörts under den israeliska attacken mot Gaza december 2008 – januari 2009. Då cement är en av de varor som inte får lov att föras in i Gaza via landgränserna är denna hjälpsändning mycket viktig för de människor som sedan vintern tvingats bo i tältläger.

Adam Qvist, dansk människorättsaktivist som även var med på Free Gazas första resa till Gaza, meddelar via en knastrig telefonlinje ombord på en av båtarna, att de inte tänker stanna eller vända tillbaka utan fortsätta sin resa som planerat.
– Israelisk armé och regering kan inte hindra en internationell aktion för att hjälpa en civilbefolkning i nöd. Som internationella medborgare har vi rätt att färdas på internationella vatten och palestinierna har rätt att kontrollera sin kust och de har välkomnat oss, säger han.

Adam planerar att stanna i Gaza för att bevaka och rapportera om situationen. Han och övriga passagerare menar att omvärlden inte kan stå tyst inför Israels kontinuerliga brott mot internationell rätt och konsekventa kollektiva bestraffning av en hel civilbefolkning.

Följ Free Gaza live på: http://www.freegaza .org/live
Kontakt i Sverige: +46(0)704896454
Kontakt på båten: +35797774436

Läs Cynthia McKinneys brev från fängelset här

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s