Ship to Gazas nya flygblad

Vad är Ship to Gaza?

Ship to Gaza är en partipolitiskt och religiöst oberoende aktion i solidaritet mellan människor, inspirerad av Ship to Bosnia på 90-talet.  Mottagare i Gaza är en samorganisation av ickestatliga palestinska organisationer som är oberoende av såväl Fatah som Hamas. Med på fartygen finns närmare 500 personer; parlamentariker, representanter för humanitära och solidaritetsorganisationer, kulturpersonligheter och media från ett femtiotal länder.

Varifrån kommer pengarna?

Aktionen finansieras av frivilliga bidrag från privatpersoner, föreningar och organisationer.

Vilka är vi som stöder aktionen?

Vi är privatpersoner med blandad organisatorisk och politisk hemvist.

Varför behövs Ship to Gaza?

Efter att Hamas i omvittnat fria och demokratiska val blivit det största partiet i Gaza, så förklarade Israel 2007 hela Remsan i blockad. Det skedde i strid med internationell rätt. Dessutom utsattes det redan utarmade området för urskillningslösa bombangrepp under kriget i december 2008-januari 2009. Trots larmrapporter vägrar Israel att släppa in hjälporganisationer som FN, Rädda barnen, Diakonia, med flera. Vissa förnödenheter förs in sporadiskt, men i så liten utsträckning att läget ständigt försämras. (Se exempelvis FN:s The Humanitarian Monitor April 2010)

Regeringens inställning:

I sitt svar på Helén Petterssons fråga, den 25 maj i år, på vilka åtgärder regeringen vidtar för att skydda Ship to Gaza svarade utrikesminister Carl Bildt, genom att inledningsvis förklara sin delaktighet i oron frågeställaren kände inför den allvarliga situationen i Gaza. Därefter underströk han att EU och den svenska regeringen verkar för att gränserna ”ovillkorligt måste öppnas – och hållas öppna – för humanitär hjälp, handelsvaror och personer.” Han menade dock att det inte är regeringens uppgift att ha synpunkter på de metoder Ship to Gaza valt, ”så länge svensk lag respekteras.” Regeringen utgår från att seglatsen genomförs med fredliga medel, och bemöts på motsvarande sätt av de israeliska myndigheterna.

Vad kan man göra?

Man kan sätta in bidrag på  plusgirokonto 46359-6

Man kan underteckna en appell till regeringen www.namnlista.se/appell-for-sveriges-stod-till-sina-medborgare-pa-internationellt-vatten-2

Fråga politikerna vad de gör för att bidra till en lösning av konflikten.

Mera information:

www.shiptogaza.se

www.palestinagrupperna.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s