Sofia ska visa att solidaritet är mer än fina ord

Nu har lastfartyget Sofia lättat ankar. I fantasin är hon den vackraste av fullriggare som med hissade segel snart ska glida in i den nypyntade hamnen i Gaza City. I själva verket är hon dock en gammal, lite sliten, blå lastbåt som nog själv drömmer om att vara en tjusig fregatt. Men det gamla ordspråket att det är insidan som räknas kommer väl till pass här. För vackrare insida än Sofias är svår att uppbringa. Lastutrymmet har de senaste dagarna fyllts till bredden med bl.a. el-drivna rullstolar, byggnadsmaterial, avsaltningsanläggningar, elgeneratorer och 600 ton cement. Runt om i landet har helt vanliga människor arbetat sedan december 2008 med att samla in pengar som skall täcka alla kostnader för båten och lasten. Tusentals personer har utan minsta betänklighet skrapat i kistbotten för att kunna bidra. Jan har köpt ett ton cement för han arbetar inom en organisation som har varit på plats och sett förödelsen. Marias familj har köpt flera ton för att visa sitt stöd för det palestinska folket. Anna har köpt en sjömil för att hon tror på att internationell rätt skall gälla alla och Ibrahim, som är 6 år, har sparat sin veckopeng för att kunna hjälpa sina kusiner i Gaza.

Sofia har också målats av frivilliga för att vara riktigt fin när hon ger sig ut på haven. Grekiska hamnarbetare har ”adopterat henne” och vaktat henne dygnet runt i veckor, och de har levererat frakten och lastat henne utan att ta betalt. Detta trots att de egentligen strejkar, och oaktat den djupa kris landet befinner sig i. Greker har nämligen både ockupation och fascism i färskt minne. Edda Manga, idéhistoriker, är en av de passagerare som skall följa med på resan, och hon beskriver hur stark ”solidariteten med palestiniernas kamp för självbestämmande och mänsklig värdighet” är bland greker trots de bistra tiderna. Medelhavets gemensamma historia vittnar också om hundratals år då farlederna användes till handel och annat utbyte och inte till att avgränsa havet. Grekerna känner därför också en djup indignation över att inte längre kunna segla fritt i Medelhavet. Några luttrade resenärer ombord är två greker som sommaren 2008 lyckades föra en mindre, specialbyggd båt in i Gazas sönderbombade hamn, för första gången på 41 år. En av dem hade flytt juntan över havet på sjuttiotalet och då hamnat i det fattiga Gaza där han togs emot som en kung. Den grånade hjälten sa med tjock stämma att detta ögonblick var det han hade levt hela sitt liv för. Äntligen kunde han försöka ge tillbaka lite av allt livet hade gett till honom och hans familj. Det gjorde han, och nu står han redo att försöka igen.

Med på båtarna kommer en rad kända, samt en lång rad helt okända människor, att segla för att visa världen och framförallt människorna i Gaza att solidaritet är mer än fina ord. Att folket tar vid där ledarna sviker. Deltagarna kommer från olika bakgrund, med åker exempelvis konstnärer, läkare, en teolog, historiker, politiker och författare. Några är muslimer, några är kristna, några är judar och vissa är ateister. De kommer också från ett brett politiskt spektra, även om humanistiska högerpolitiker inte precis är överrepresenterade. De har alla ett mer eller mindre känt namn, men det är inte det som är det viktiga. Det dom gör är däremot så stort att det inte går att sätta ord på. För alla de passagerare, och de tusentals som har sina namn inristade i lasten, seglar med solidaritetens allra största segel hissade. Det är ingen ofarlig resa. Israel har många gånger såväl dödat palestinska sjömän, som hotat, bordat och försökt sänka skepp med internationella besökare ombord. Men trots allt högre muller från det israeliska krigsmaskineriet, som även denna gång hotar med repressalier om båtarna försöker att nå Gaza, så är beslutsamheten stor. Just nu är båtarna på väg från olika håll, för att möta upp på internationellt vatten, och därefter tillsammans angöra sitt mål, efter några sista sjömil på palestinskt vatten.

-”Livet ombord är så märkligt levande att Jesu promenad på vattnet framstår som en liten förövning. I Pireus hamn i kväll såg jag med egna ögon en hel hoper glada och allvarliga, unga och äldre män och kvinnor som alla kommer att gå på vattnet – ända till Gaza…Redan är solidariteten och värmen så påtaglig att ingen militär kan störa. De är välkomna att delta. Ingen kan väl vara emot det som här spirar”. Så skriver teologen Ulf Carmesund direkt från Grekland där han nu är en av dem som har lämnat den trygga kajen för en oviss seglats. Och visst har han rätt? Ingen kan vara emot den vackra sammanhållning som växer sig allt starkare världen över, också inom Israel där en rad fredsorganisationer krävt fri lejd för konvojen. Vi kräver detsamma. Vi vill att den frihetsflotta som snart skall börja inseglingen till Gaza hamn, ska få göra det under värdiga former. Vi vill också att våra vänner ombord ska få leverera sin last, som också kommer från Malmö, till det hårt prövade palestinska folket. För dem har en brinnande längtan efter frihet, avsaknad av rättvisa, och kontinuerliga attacker lett till en misstro och apati så stark att den sönderfräter glädjen i livet. Båtarna kommer bara att kunna lämna en lite gnutta av alla de saker som egentligen behövs på Gazaremsan, men syftet med resan kommer att uppfyllas med råge. Sofia och hennes systrar kommer att sända en tydlig signal till världen att internationell rätt går före den starkes lag, och de kommer att trumma ut vårt budskap till hela Gazas befolkning– Ni är aldrig mer ensamma!

Även Carl Bildt har i dagarna uttryckt sympati med flottans humanitära strävan, och han ”utgår ifrån att seglatsen till Gaza genomförs med fredliga medel och att den bemöts på motsvarande sätt av israeliska myndigheter”. Vi utgår från att UD vidtar åtgärder om Israel agerar i strid mot Sveriges utrikesministers vädjan.
Helene Cherif
Ingalill Bjartén

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s