Vakan fortsätter

MALMÖ: Ship to Gaza-vakan på Gustav Adolfs Torg som startade under fredag har fortsatt under lördagen. Från vårt tält har vi sänt de senaste radio- och TV-nyheterna och delat ut material till förbipasserande Malmöbor som också fick chansen att smaka på palestinsk mat. Det faktum att det är lönehelg och det fina vädret har inneburit extra mycket folk på stan. Med spänning följer vi det svenska skeppet ”Sofia”, de tolv svenska deltagarna och övriga deltagare i den mäktiga Frihetsflottiljen i dess väg mot Gaza. Dramat på Cypern där bl.a. Henning Mankell av myndigheterna har hindrats från att ta sig ut till båtarna har nu fått sin upplösning och man har kunnat förena sig med den övriga besättningen och fortsätta resan mot Gazaremsan. Ship to Gaza skriver i ett pressmeddelande på lördagen:

Eftersom vi inväntat passagerare och fixat med en del motorproblem kommer Ship to Gaza och Frihetsflottan att anlöpa Gaza först på måndag. Enligt Dror Feiler, en av Ship to Gazas talespersoner, är stämningen ombord på topp. De tekniska och diplomatiska motgångarna är ett intet i jämförelse med det fantastiska stöd som Frihetsflottan har fått från människor och folkrörelser från hela världen.

Ship to Gaza och Frihetsflottan utgår ifrån att den israeliska regeringen inte utmanar denna växande opinion och folkrätten genom att ta till våld mot vårt helt igenom fredliga, lagliga och humanitära initiativ. Samtidigt riktar vi en appell till världens medborgare och politiskt ansvariga att noga följa händelseutvecklingen under de närmaste dygnen, och göra sina röster hörda om så kommer att krävas. Blockaden mot Gaza är både omänsklig och kontraproduktiv.

Under eftermiddagen ordnades en manifestation med ett liveband, dans och fem talare, däribland riksdagsledamoten Marinanne Berg (V) :

Ship to Gaza visar att vi inte glömmer de palestinier som är instängda. Tusentals är vi i Europa och andra delar av världen som nu och framöver kommer att stå upp för era rättigheter. […] Med denna aktion skickar vi en tydlig signal till det instängda palestinska befolkningen i Gaza, ni är inte ensamma, vi kan inte stillasittande se på hur ni decennium efter decennium ockuperats, trakasserats, belägrats, bombats och stängs inne, nu är 8 fartyg på väg till er i solidaritetens namn.

Vår insamling till Ship to Gaza har gått vidare och hittills har över 7500 kr kommit in i de tre bössor vi skramlar med. Under kvällen, natten och vidare under söndagen fortsätter vi vår vaka och passar samtidigt på att skicka allt vårt stöd och värme till  Frihetsflottiljen. Vi är mer er på er resan och står bakom er i trotsande av Israels hot och vapenskrammel. Blockaden ska brytas! Solidariteten segrar!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s