Nu är Mankell ombord

”Blockaden” är hävd mot Henning Mankell och de andra aktivisterna på Cypern, skriver i dag frihetsflottiljen i ett pressmedelande. Nu sätter de kurs mot Gaza för att häva den verkliga blockaden!

Efter närmare två dygn av kurragömmalek med cypriotisk polis och långa förhandlingar med såväl cypriotiska som turkiska myndigheter, fick äntligen den internationella passagerargrupp med bland andra författaren Henning Mankell, läkaren Victoria Strand och riksdagsledamoten Mehmet Kaplan tillstånd att lämna Cypern och via mindre båtar ta sig till Frihetsflottan, vars fartyg väntar på internationellt vatten. På ett närmast komiskt sätt försökte cypriotiska myndigheter att hörsamma israeliska påtryckningar och inskränka rörelsefriheten för fredsaktivisterna från Sverige, USA, Ryssland, Italien, Frankrike och Bulgarien. Till sist segrade emellertid det sunda förnuftet, vilket vi hoppas det ska göra också i Gaza och leda till att blockaden omedelbart hävs.
Stämningen ombord på Freedom Flotilla rapporteras vara god även om några av fartygen brottas med tekniska svårigheter och att ett sjukdomsfall krävt akut landtransport. Så snart eftersläntrarna från Cypern har kommit ombord formeras konvojen och inleds färden mot Gaza, dit vi beräknas nå någon gång under morgondagen.
Om vi nu kommer fram. Den israeliska regeringen fortsätter att skramla med vapen och utslunga hotelser. Ship to Gaza och Frihetsflottan kommer inte att under några omständigheter låta sig provoceras och möta våld med våld. Om Israel gör allvar av sitt hot, tvingar in fartygen till israelisk hamn och tillfångatar de 700 passagerarna, så kommer en sådan våldshandling mot vår helt igenom fredliga, lagliga och humanitära aktion att väcka en stormvåg av demonstrationer och protester över världen.
En vanlig uppfattning som förs fram av både svenska och internationella medier är att Israel redan har förlorat propagandakriget mot Frihetsflottan. Det är möjligt, men det är inget som vi i Ship to Gaza finner särskilt intressant. Israel håller fortfarande Gaza i ett järngrepp. Så sent som för några timmar sedan fällde israeliska plan nya bomber över den tättbefolkade strandremsan. Propagandafördelen för oss i Ship to Gaza och Frihetsflottan ligger i att vi pekar på något i verkligheten som är hur lätt att se för vem som helst som har ögon att se med: blockaden mot Gaza är inte bara kontrafunktionell och omänsklig, den är också katastrofal för Israels anseende världen över.

Ship to Gaza-Sverige
Kontaktpersoner:
På Freedom Flotilla:
Mattias Gardell: +46 703036666, +8821661135042
Dror Feiler: +46 702855777, +881631847511
I Sverige:
Mikael Löfgren: +46 707983643

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s