Signerat: Dagen är vår – igen

Ship to Gaza och Frihetsflottiljen har redan vunnit.

Vi har vunnit på gator och torg här i Sverige. Vi har genom vakor och möten skänkt uppmärksamhet åt den humanitära katastrof som utspelar sig i det belägrade Gaza.

Vi har vunnit genom att vi sjösatt nio fartyg med destination Gaza, trots oavbrutna israeliska försök att skrämma oss att låta bli.

Vi har vunnit eftersom vår information om situationen i Gaza varit korrekt. Medan israelerna pumpat ut lögner och desinformation i fåfänga försök att vinna Europas sympati.

Vi har vunnit genom att vi besegrat Israels hårdföra diplomati, och dess påtryckningar mot Cypern igår, då författare och parlamentariker slutligen kunde borda våra skepp.

Vi vann i morse då ett sjätte skepp kunde ansluta sig till Frihetsflottiljen.

Vi vann då EU:s ”utrikesminister” Catherine Ashton ställde sig på vår sida.

Vi vann då den israeliska tidningen Haaretz tog vårt parti.

Vi vann då den israeliska fredsrörelsen skrev en flammande appell

Vi vann då Rabbiner för mänskliga rättigeter undertecknade ett upprop för vår rätt att segla till Gaza.

Vi vann då Dror Feilers välsignade saxofon sjöng internationalen från fören av vårt skepp Sofia.

Numer står världen på vår sida. Vi vann därför att vi har rätt.

Vad än Israel gör så förlorar de.

Ifall de nu gör allvar av sina hot att kapa våra fartyg och kidnappa passagerare och besättning. Så måste den handlingen betraktas som sjöröveri och gisslantagande. Detta står i strid mot internationell lag och det är förbjudet.

Liksom med Somalias fattiga fiskare som på grund av utfiskade vatten bekämpas för det sjöröveri de tvingats till, så bör en rik stats pirater bekämpas med marina maktmedel. Vi förväntar oss därför att den svenska marinen sätts in i jakten på israeliska pirater för att skydda våra flottor på samma sätt som nu sker i Persiska viken, med europeiska skepp.

Ifall israelerna backar så har de erkänt att belägringen sker i strid mot gällande internationell rätt. I så fall får bör vi fortsätta att föra in bistånd, såväl via havet, luften som på landsvägen.

Vi har visat att Israel har fel.

Israel gör fel i att bomba och belägra Gaza. Att bomba och belägra städer och stadsdelar var fel i Warszawa-ghettot, Leningrad, Hanoi, Sarajevo och Mostar. Det är inte mer rätt nu i Gaza 2010, än det var då. Det är alltid fel att föra krig mot civila.

Israel gör fel i att låta sina stridsfartyg i Medelhavet ligga i full beredskap för att kunna bekämpa en obeväpnad biståndskonvoj.

Israel gör fel i att bygga en mur långt innanför 1967 års gränser. Israel gör fel i att bygga nya väpnade kolonier i ett land som inte är deras.

För Israels skull och för vår egen rättsuppfattnings sak är det dags att förhindra de många brotten mot de mänskliga rättigheterna.

Avanti Poppolo

Viva Palestina

JB

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s