Palestinanätverket i Malmö: Tusentals Malmöbor slöt upp bakom Ship to Gaza

läs texten med bilder här

MALMÖ: Dagens manifestation för Ship to Gaza samlade mellan 1500-2000 personer enligt arrangörerna. När klockan slog sex var Gustav Adolfs Torg fullpackat och en tyst minut för de många dödsoffren inledde kvällen. Mohannad Yousif  är en av de personer från Palestinanätverket i Malmö som har hållit igång infotältet på torget dygnet runt sedan fredag förmiddag. Under kvällen fungerade han som konferencier:

Terrorstaten Israel har nu tagit ännu ett steg djupare ner i gytjan och kan från och med  idag klassas som en piratstat som angriper humanitära hjälpssändingar på internationellt vatten. Enda skillnaden mellan Israel och piraterna i Somalia är att i Somalia så tar man över båtar för att man är fattigt. Israel bordar båtar och mördar aktivister för att demonstrera sin överhöghet!

Under kvällen talade personer från olika organisationer, däribland riksdagsledamoten Leif Jacobsson (S), Malmöordföranden Morgan Svensson (V), Karin Brag (KP) Ingalill Bjarten (Nätverket) Håkan Jönsson (SKP), Joacim Blomqvist (Kvarnby Folkhögskola) m. fl.

Wendy är en svensk-amerikansk judinna och Palestinavän boende i Malmö sedan många år. Hon talade om det motstånd som finns bland judar, i Sverige såväl som i Israel, mot den ockupationspolitik som förs av det politiska etablissemanget.

Jag är judinna men jag är framför allt människa! Människorna i det isolerade Gaza är mina systrar och bröder! Jag vill att ni ska veta att det finns många som mig som är motståndare till ockupationen och vill se ett fritt Palestina.

Lori Dace är en palestinaaktivist från Nebraska i USA som jobbar som gästprofessor på Lunds universitet.  I sitt tal tog hon upp USA:s roll som stödpelare till den israeliska ockupationsmakten och som svart amerikan jämförde hon behandlingen av afroamerikanerna och den amerikanska ursrungsbefolkningen:

Amerikas svarta och ursprungsbefolkning har blivit utsatt för etnisk resning, fördrivning och apartheid ända fram till 1960-talet. Men betyder det att USA är ”världens bästa demokrati”? Bullshit! USA och president Barak Hussein Obama stöder etnisk resning, fördrivning och aparthied genom sitt stöd till Israel. Det är dags för Obama att agera!

Under manifestationen samlades runt 28 000 kr in till Ship to Gaza vilket innebär att insamlingsbössorna på Gustav Adolfs Torg sedan i fredags har fyllts med runt 50 000 kronor. Redan på tisdag 1 juni kl 18 hålls en ny manifestation på samma plats med följande paroller:

  • Ställ Israel inför rätta för morden på 19 fredsaktivister!
  • Släpp de fängslade fredsaktivisterna från frihetsflottan fria!
  • Var är lasten, Israel? Ge tillbaka vårt bistånd!
  • Häv blockaden av Gaza!
  • Carl Bildt, agera! Utvisa Israels ambassadör och inför sanktioner mot Israel nu!

På lördag kommer en demonstration att hållas i Malmö, mer information om detta meddelas inom de närmaste dagarna på denna sida.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s