Regeringen och blockaden av Gaza

Från Diakonia,

Lennart

Hej
Vill bara börja med att säga att Diakonia uppskattar Carl Bilds engagemang, analys och handlande i fråga om Ship to Gaza och blockaden.

Jag hoppas att ni kan ha intresse kring lite fakta kring blockaden och dess effekter. Visste du att grundvattnet i Gaza är så förorenat att barn inte bör duscha i vattnet efter att reningsverket  förstördes av Israel i kriget och reservdelar inte tillåtits komma in. Patienter hindras utresa från Gaza eller fördröjs så länge att t.ex
transplantationsmöjligheten på sjukhuset inte längre kan ske. Andra FN rapporter om blockaden; Bristen på elektricitet skapar stora hinder för sjukvården att fungera.

I maj 2010 utkom en FN rapport som beskriver situationen två år efter kriget. Givarna har anslagit stora biståndsmedel. Men biståndet tillåts inte komma in.

Ovillkorligt och totalt hävande av blockaden nödvändigt. När nu Gaza snart vart under konstant blockad i 3 år kan man istället konstatera att den nuvarande situationen gynnat Hamas som byggt enorma förmögenheter på sin kontroll över den svarta ekonomin huvudsakligen baserad på smuggling, men att blockaden också fungerar som ett politiskt skydd för en Hamas de-facto regim som begår grova kränkningar av mänskliga rättigheter mot sin egen befolkning. Slutsatsen är att blockaden måste hävas i sin helhet. Inte med tänjbara
villkor, inte i form av godtyckliga tillfälliga öppningar. Mahmoud Abu Rama från Diakonias partner i Gaza Al Mezan sa vid sitt besök i Sverige i februari ”jag kan leva med att vi inte får en fred med en gång men jag står inte ut med blockaden en enda dag till”

– Goldstone skall nu åter prövas i FN – kan EU bli eniga denna gång? Blir det straffrihet? Efter FNs generalförsamlings första behandling av Goldstonekommissionen gav FN parterna i uppdrag att genomföra egna utredningar om krigsförbrytelser. I juli har FNs tidsgräns gått ut och den 26 juli skall generalsekreteraren återrapportera.

EU lyckades då inte enas om en gemensam hållning. Flera EU stater röstade till och med emot resolutionen. USA valde att lägga ned sin röst.

Visste du att omkring 500 miljoner svenska skattemedel har gått till Israeliska halv eller helstatliga militära företag sedan 1995 som ersättning för köp av diverse krigsmaterial och för militärt forskningssamarbete. Läs listan. Läs även om EUs avtal med Israel (Action Plan) som inte nämner mänskliga rättigheter – förutom under rubriken ”Gemensamma värderingar”. Bosättningar nämns inte. Muren nämns inte. Gaza nämns inte.

I biståndsdebatten frågar vi oss det rimliga i att regeringen ökar biståndsfinansieringen av UD:s administration med omkring 100% sedan 2005. var finns resultaten och transparensen? En rad i budgeten!. När Sida går med underskott leder det till drastiska åtgärder. När UD går med underskott fördubblas biståndsfinansieringen. Och ministern sa att 56 miljoner biståndskronor förskingrats i Zambia. Det var fel! Det var 5-8 miljoner. Lite skillnad. Men varför överdriva?

varma hälsningar
Magnus

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s