Olof Holmgren Isolera Israel Malmö: Nu måste handlingen ta vid

Norman Finkelstein, amerikansk jude och akademiker specialiserad på Israel/Palestinakonflikten, uttalade sig häromdagen i amerikansk TV. Enlig Finkelstein motiverade talesmän för regimen i Tel Aviv anfallet mot Gaza förra vintern med att man ville visa arabvärlden att man var kapabla att agera som en ”lunatic state” (galen stat) en ”mad dog” (galen hund) och därigenom återupprätta den fruktan som gick förlorad i Libanonkriget 2006.
I ljuset av den senaste veckans händelser frågade han sig om det Israel vi nu sett spelar galna eller om man verkligen är det. Samma undras väcks hos mig då jag möts av bilderna från den turkiska ambassaden i Israel, där hundratals människor efter mordet på minst 9 människorättsaktivister firar genom att vifta med flaggan, jubla och tuta från bilarna.

Vi behöver dock inte gå tillbaka till kolonialismens guldålder för att finna belägg för påståendet att en ockupationsmakt äter sina egna barn i lika hög grad som de ockuperades. Alla minns vi bilderna från Abu Ghraib, detta helveteshål på jorden. Ockupationen förvrider, förråar, förhärdar. Att leva i ett militariserat samhälle som bokstavligen byggts på askan av en fördriven och plågad nation sätter sina spår.
Fler och fler israeler ser nu vad som håller på att hända och organiserar sitt motstånd mot ockupationen. För palestiniernas skull ja, men också för sin egen. Boycott from Within heter en israelisk grupp som växer i inflytande och som tillsammans med respekterade akademiker som Neve Gordon och Illan Pappé har insett det paradoxala i att en bojkott är det enda som kan rädda det israeliska samhällets från att ruttna inifrån. Läs hela texten här

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s