essä: Människorättsjuristen Linda Brayer: Israeliska marinen bröt tvivelsutan och absolut mot internationell lag

Lynda Brayer: Det internationella juridiska regelverket

De israeliska marinkommandots attack mot Frihetsflottan, den 31 maj 2010

Fredsbrott och brott mot mänskligheten

Under timmarna före gryningen den 31 maj 2010 attackerade den israeliska marinen sex civila fartyg tillhörande Gazas Frihetsflottilj. Attacken ägde rum på internationellt vatten mot fartyg som förde flaggor från länder som Israel inte är i krig med, nämligen Turkiet, Grekland och USA. Skeppen förde civila passagerare från mer än sexton länder.

Åtalspunkter:

Sedan inget undantagstillstånd existerade vid tidpunkten så utgör attackerna mot dessa fartyg krigshandlingar mot de länder under vars flaggor de seglade.
Attackerna faller inte inom den kategori ius ad bellum-lagar som   reglerar faktiska krigshandlingar.
Därför att denna attack utfördes på internationellt vatten. Det inbördes förhållandet mellan Hamas, och varje annan palestinsk part, och staten Israel är av ingen betydelse i något avseende. På samma sätt har varken blockaden av Gaza eller Israels anspråk och juridiska tolkningar angående dess ansvar för sina handlingar ingen betydelse i internationellt vatten.

Detta är inte en pirathandling. En pirathandling är aggressiva handlingar utförda på internationella vatten utförda av individer inte av stater.

Följande internationellt bindande konventioner, rättigheter och avtal är relevanta för Israels attack:.

1. Artikel 6 i Nürnbergrättegångarnas rättighetsbestämmelser
(a) Brott mot freden: nämligen planerandet, förberedelserna, påbörjandet och utförandet av angreppskrig, eller krig i strid mot internationella konventioner, avtal eller garantier eller deltagande i en gemensam plan eller konspiration för att iscensätta något av det omtalade.

(3) Brott mot mänskligheten: nämligen mord…deportation, eller andra inhumana handlingar utförda mot någon civilbefolkning, före eller under krig…under utförande av eller i samband med något brott…vare sig det sker i strid med det lands lagar där de utförts.

2. 1907 Haags regleringskonvention (XI) angående Särskilda restriktioner i avseende på bruket av rätten att uppbringa vissa fartyg i sjökrig.

Kapitel II – undantag från uppbringandet av vissa fartyg

Artikel 4. fartyg på religiösa, vetenskapliga, eller filantropiska uppdrag är på samma sätt undantagna från uppbringande.

Åtalspunkter:

Utgångspunkterna för att döma israels handlingar är objektiva och inte subjektiva. Det är irrelevant vad israeliska ministrar, generaler, amiraler eller soldater trodde eller avsåg. Det avgörande är vad de gjorde.
Vad de gjorde var att inlåta sig i krigshandlingar, använde vapen på internationellt vatten mot fartyg som är skyddade inte bara i fredstid men också i krig.
Israel har därför begått både fredsbrott och brott mot mänskligheten. Dessa brott har ett internationellt rättskipningsområde. Israelisk politisk och militärpersonal kan åtalas i rättegångar hållna i varje och i alla länder i världen, de kan prövas in abstentia, och israeler kan straffas för de beslut de befunnits skyldiga till överallt världen runt.

Till följd av att obeväpnade civila mördades I en förplanerad militärattack, så har brott belagda med dödsstraff begåtts. I det fall det internationella samfundet inte längre finner att dödsstraff är civiliserat, så kan påföljden för dessa brott istället omvandlas till flerfaldiga livstidsstraff.
Dessa brott ger möjlighet till höga skadeståndskrav och israeliska anspråk kan blockeras genom domar som dömer dem skyldiga.

De obeväpnade fartygen var på filantropiskt uppdrag, de förde civila passagerare och biståndsutrustning. Även om Israel vore i krig med något av dessa länder, skulle de vara förbjudna att uppbringa fartygen enligt statuterna i Haagkonventionen från 1907

Slutsats

Härav följer, därför att Israel inte var tillåtna att attackera dessa fartyg militärt, och inte heller att borda dessa fartyg med våld, uppbringa dessa fartyg, attackera dess passagerare, stänga in dem på fartygen, och stjäla dess personliga tillhörigheter I form av kameror, datorer, kläder etcetera.

Varje enskild handling utförd av de israeliska militära styrkorna på internationellt vatten den 31 maj 2010 är tvivelsutan och absoluta brott mot internationell lag.

Lynda Brayer – är en människorättsjurist som specialiserat på krigets lagar och internationell rätt och hon företräder palestinier som bor i Haifa.

Annonser

En reaktion på ”essä: Människorättsjuristen Linda Brayer: Israeliska marinen bröt tvivelsutan och absolut mot internationell lag

  1. Ping: Signerat – Israel is bound to loose, tal vid Möllevångstorget i Malmö « Ship to Gaza Malmö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s