Världsberömd folkrättsjurist hälsar demonstration i Malmö

Richard Falk: Hälsningar till demonstrationen som hålls i Malmö

Jag önskar jag kunde närvara idag för att dela detta ögonblick av solidaritet med Gazas folk som fortsätter under detta möte att leva under en grym och kriminell blockad och med de modiga fredsaktivister från många länder som fanns ombord då de sex skeppen så våldsamt attackerades av israeliska militära styrkor på morgonen den 31 maj.

Världen vet att dessa attacker var aggressiva handlingar mot obeväpnade personer som förde rent humanitärt bistånd till Gaza. Världen vet att sådana dödliga attacker är kriminella, och att de som inlät sig i detta beteende och än mera dess militära befälhavare och politiska ledare bör ställas till svars.

Vi vet också att USAs regering använder sina geopolitiska muskler för att skydda Israel från att ställas till svars under internationell lag. Vi ska också veta att denna politiska verklighet förhindrar FN från att vidta de effektiva åtgärder som en överväldigande majoritet av regeringar söker.

Vad Frihetsflottiljen, och israels attack visar, är det palestinska folkets behov av fredsaktivisternas ansträngningar, och av vanliga människor runt om i världen. Det tragiska offret av liv och lem, från dem ombord på fartyget kommer kanske slutligen leda till att blockaden lyfts. Det har redan skapat ett tryck som resulterat i att Egyptens regering slutligen öppnat gränsen vid Rafah och Gazabor åtminstone tillfälligt släpps in och ut ur Gaza, och de kan nu lämna sitt utomhusfängelse som varit tillslutet genom blockaden i åtminstone tre år . Om allmänhetens tryck efter händelserna lyft blockaden så har Frihetsflottiljen att åstadkommit något världens regeringar och FN varit oförmögna att åstadkomma. Den har också tillfört ytterliggare energi till byggandet av den världsvida bojkotten, isoleringen och sanktionsrörelsen som håller på att bli den största globala kampanjen sedan antiapartheidrörelsen på 1980-talet som gjorde så mycket för den sydafrikanska rasistregimens fall.

Låt oss denna dag åta oss själva att ta personligt ansvar för den palestinska kampen, och att bidra till ickevålskampen på alla sätt vi kan.

Låt oss åta oss själva att stödja Free Gaza – rörelsen och dess allierade runt om i världen så lång tid som behövs för att få slut på Gazabornas kollektiva straff.

Låt oss fortsätta tills fred och rättvisa skipats för det palestinska folket, inklusive för de som levt som flyktingar i så många årtionden.

Jag talar i full solidaritet med denna demonstration för fred och rättvisa som hålls här i Malmö

Richard Falk är professor emeritus i internationell rätt vid universitetet i Princetown, USA


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s