Hanouneh och Promoe:”Real Gaza me seh”

Lyssna gärna på  Hanouneh och Promoes nya, coola och skitbra hitlåt  ”Real Gaza me seh.” Den är dedikerad tillShip to gaza. Vi hoppas att den kan inspirera andra artister att göra likadant och hoppas på ett kommande samlingsalbum.

Real Gaza me seh!

Real Gaza me seh! (bild: Åsa Maja Svensson)

Hanouneh om låten Real Gaza me seh:

– Det är en mycket personlig låt, det säger Hanouneh. Det är ingen slump att jag har gjort flera låtar på temat Palestina samt att jag i vissa texter sjunger på arabiska eftersom jag bott en del av mitt liv där och har väldigt starka kopplingar till landet. Jag flyttade dit från Sverige 1993 och bodde där i perioder fram till 2001 då jag lämnade Gaza efter att al-Aqsa-intifadan brutit ut.

– Jag åker fortfarande ner till Västbanken med jämna mellanrum (har inte kunnat återvända till Gaza dock), jag längtar dit när jag inte är där och känner mig ofta ganska maktlös över att inte kunna göra något för att påverka situationen som familj och vänner lever under. När nu den humanitära konvojen attackerades på väg till Gaza var det många känslor som jag behövde kanalisera: först den omedelbara chocken över att människor sköts till döds ombord på båten, sedan ilskan över hyckleriet som ligger i att människor förlorar livet i Gaza varje dag på grund av våldet och blockaden, men först när europeer attackeras så blir det kännbara politiska reaktioner. Det kändes också som att man ganska cyniskt valde ut vilka individer man avrättade och att passagerarna i konvojen behandlades mycket olika beroende på nationstillhörighet – ännu ett bevis på att människors liv betraktas som olika mycket värda. Jag tyckte också att det kändes svårt att hantera en så uppenbar attack på en symbol; ett fartyg som i fredlig avsikt lastats med humanitärt bistånd kapas på internationellt vatten och passagerare likvideras av tränade kommandosoldater – det blir liksom inte mycket fulare än så.

– Titeln är lite wordplay med dancehallscenens användande av konceptet; t ex att Beenie Man och Vybz snackar om ”Gaza” som ett sätt att skildra Portmore eftersom Gaza är ”the hardest place on earth” och sådär. Eftersom det är en ganska tydlig jamaicansk vibe i vocalsen så tyckte jag det kunde vara en tung markering att ta tillbaks begreppet lite:  ”dis da Real Gaza me seh!”

– Detta blev ju ett hastigt tillkommet släpp som mycket handlade om att göra en markering, men framöver så kommer ni garanterat att få höra mer från mig både i samarbete med roots reggae-producenten Mr. Sloap, som jag ju gjort många låtar med tidigare, och ihop med Tremendous Lix, en grym svensk producent som var med i Goldmine på nittiotalet och sedan har legat lågt ett tag men som nu kommer tillbaks med riktigt tunga grejer, så stay on the lookout!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s