Signerat: Israelisk ”oberoende kommission” ännu ett billigt propagandatrick

Som det redan konstaterats på många håll, exempelvis av Gideon Levy så sent som igår, arbetar det israeliska propagandamaskineriet nu på högtryck. Den senaste billiga bluffen är att landet tillsätter en ”oberoende kommission” som i huvudsak består av myndighetspersoner knutna till regeringen. Samt två ”internationella observatörer [som] inte rätt att rösta i samband med kommissionens förfaringssätt eller slutsatser”. De två ska inte heller få tillgång till dokument och information som ”nästan säkert avsevärt skulle skada nationell säkerhet eller landets utländska förbindelser,” rapporterar Aftonbladet.

  • Israel avvisar  FN-chefen Ban Ki-Moons krav på en internationell utredning av attacken. I stället beslutade den israeliska regeringens inre kabinett sent i går kväll att tillsätta en kommission som enligt Benny Begin, minister utan portfölj, ska utreda två frågor: Är sjöblockaden av Gaza förenlig med folkrätten och är räden Israel genomförde mot flottiljen också förenlig med densamma? det rapporterar Svenska Dagbladet
  • ”Regeringens försök att undvika en djuplodande och trovärdig undersökning av räden mot flottiljen verkar utveckla sig till lite mer än en ren fars” skriver Haaretz i sin ledare i dag.

För att göra kommissionen trovärdig har regeringen utsett en pensionerad domare ur högsta domstolen Yaakov Tirkel till ordförande, fortsätter tidningen. Och premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Ehud Barak har erbjudit sig att vittna inför kommissionen, så att ”sanningen ska komma ut”.

De två internationella observatörerna som ska legitimera spektaklet är David Trimble från Nordirland och den kanadensiske tidigare domaren Ken Watkin .

Sett ur min horisont är det här ännu ett patetiskt försök av den alltmer desperata högerregeringen att i efterhand skapa legitimitet åt de kriminella handlingar marinen begick den 31 maj, då de kapade våra skepp i internationellt farvatten, stal vad som gick att få tag i samt mördade minst nio människor.

Det är lite grand som om den amerikanska seriemördaren Charles Mason och hans ”familj” själv skulle få utreda Tate-morden, under observation av Jack the Ripper och al Capone.

Annonser

En reaktion på ”Signerat: Israelisk ”oberoende kommission” ännu ett billigt propagandatrick

  1. ”In May 2010 Trimble launched, with Spain’s former prime minister Jose Maria Aznar, the ”Friends of Israel Initiative,” a non-Jewish international project supporting Israel’s right to exist.”

    Från Trimbles Wikipedia-sida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s