Amira Hass i Dagens Nyheter: Inneslutning på absurda nivåer

Vad den i övrigt resultatlösa hjälpsändningen till Gaza lyckades åstadkomma – och främst då dess döda, bör man erkänna – är att kravet på att Israel ska upphöra med sin belägringspolitik nu hörs från alla håll. Israels regering ville inte lyssna på de desperata bönerna från John Ging, chef för FN:s flyktingorgan UNRWA i Gaza. Nu har man i stället fått den franske presidenten Nicolas Sarkozy och den turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdogan på halsen.

Men i själva verket och utan att veta det tjänar denna flotta, liksom dess föregångare och de som kommer efter den, det yttersta israeliska målet – som är att fullborda avskiljandet av Gazaremsan från Västbanken. En process som, vilket jag nu säger för miljonte gången, inleddes 1991 och inte alls efter att Hamas kom till makten. Avsikten var att omintetgöra tvåstatslösningen, som vid den tiden i världens ögon byggde på hela Gaza och Västbanken och den nära anknytningen mellan de två.

Ända sedan idén att segla till Gaza lanserades för omkring två år sedan har ingen av initiativtagarna givit sig ut för att tillgodose verkliga behov av den ena eller andra produkten. Med tecken och under försöker ju Israel också bevisa att det inte råder någon hunger i Gaza. Vad aktivisterna siktat in sig på är snarast en hunger av ett annat slag: den mycket mänskliga hungern efter direktförbindelser med omvärlden. Människors fria rörelse, inte bara varors.
Så skriver den världsberömda israeliska journalisten i DN
Annonser

En reaktion på ”Amira Hass i Dagens Nyheter: Inneslutning på absurda nivåer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s