Bernt Jonsson i Upsala Nya Tidning: Var finns Israels verkliga vänner?

I nöden prövas vännen, heter det, och Israel har onekligen hamnat i akut nöd genom sitt våldsamma angrepp på Ship to Gaza. Att man dessutom dragit löje över sig genom att börja tala om att aktivisterna gjort sig skyldiga till illegalt intrång i Israel efter att de med tvång förts dit av israeliska soldater understryker bara, att Israel är illa ute. Ut rycker då alla de traditionella Israelvännerna, som nu liksom tidigare börjar tala om ”terroristorganisationen Hamas” som ”kidnappat Gaza”, och att ”alla skriker om ockupation” trots att ”Israel faktiskt lämnat Gaza”.

Ship to Gaza beskrivs som ”dumdristigt och publicitetslystet”, ”Att försöka häva en blockad på detta sätt är oerhört oansvarigt”, ”leka Bror Duktig”, ”ett stort propagandistiskt utspel inför media… naivt utspel, som att leka med elden”, ”amatörmässiga provokationer…försöka försätta Israel i sämsta tänkbara dager… islamister och vänstern vrålar ut sitt hat emot Israel… Fartygen ger bara näring åt Israelhatet” och så vidare.

Så skriver Ulf Ekman på sin blogg (100601), men liknande citat är inte svåra att finna hos andra försvarare av israelisk politik. Är då dessa Israelvänner det israeliska folkets verkliga vänner? Är det inte snarare på det sättet, att med sådana vänner behöver Israel inga fiender?

läs artikeln här

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s