Ship to Gaza får Ordfronts demokratipris 2010

Så här skriver Föreningen Ordfront i ett pressmeddelande:

”Föreningen Ordfronts demokratipris delas årligen ut till en person eller organisation i Sverige som i ord eller handling bidragit till att befästa de demokratiska idealen om jämlikhet, individens okränkbarhet och allas inbördes respekt samt skapat diskussion om vad demokrati är.

Ordfronts demokratpris år 2010 går till den partipolitiskt och religiöst oberoende föreningen Ship to Gaza för initiativrika och konkreta handlingar för att stödja befolkningen i Gaza och för det folkbildande vardagsslitet som skett på hemmaplan i Sverige via 14 lokalorganisationer i form av filmvisningar, debattkvällar och skramlande av bössor i syfte att bryta den illegala och inhumana blockaden av Gaza.

– Ship to Gaza bestämde sig för att ta det ansvar våra regeringar försummat och i samverkan med den partipolitiskt och religiöst oberoende Frihetsflottan sända lastfartyg med återuppbyggnadsmaterial till Gazas krigshärjade civilsamhälle och därmed bidra till att häva den folkrättsvidriga blockaden. Då den israeliska militären attackerade den humanitära biståndskonvojen på internationellt vatten, dödade nio människorättsaktivister och beslagtog fartyg och last kommer Ordfronts demokratipris väl till pass: medlen kommer oavkortat att gå till att utrusta nästa konvoj. Mänskliga rättigheter är en vacker idé. Låt oss tillsammans fylla orden med mening, säger Mattias Gardell, ordförande i Ship to Gaza.

– Att enskilda aktivister vågar trotsa olagliga handlingar av statsmakterna trots att man redan innan visste att det skedde med risk för liv och hälsa, är väl bland det mest nobla man kan göra. Den tragiska utgången kan kanske också visa sig leda till en demokratisk öppning i området och om så sker så har Ship to Gaza åstadkommit ett mindre underverk, säger Anna Wigenmark, ordförande Föreningen Ordfront.”

Ordfronts demokratiprisjury 2010 har bestått av Karen Austin, Bojan Brstina och Thomas Helgeson

Priset på 10.000 kr delas ut den 22 juni, i samband med seminariet ”Vad hände egentligen på Mavi Marmaris?”

Plats: Ordfront, Bellmansgatan 30

För mer information kontakta:

Karen Austin, telefon 0702-99 58 34

Ship to Gaza-Sverige

www.shiptogaza.se

Kontaktpersoner:

Mattias Gardell: +46 703036666, +46 760445747

Dror Feiler: +46 702855777, +46 722402383

Mediekoordinator:

Mikael Löfgren: +46 707983643

media@shiptogaza.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s