Christian Braw om israels psykologiska krigföring

Psyopsinstruktören vid Eksjö garnison Christian Braw beskriver i Dagen hur underrättelsetjänster arbetar med psykologisk krigföring:

Den internationellt mest använda termen är psykologiska operationer, psychological operations – psyops. Det rör sig om en verksamhet som syftar till att förändra människors verklighetsbild för att påverka deras handlande i en riktning som är gynnsam för den egna verksamheten. Psyops anses allmänt vara ett mycket kraftfullt vapen. Den bedrivs på tre plan:

Det taktiska – i den enskilda operationen. De israeliska enheterna bedrev till exempel psyops mot Ship to Gaza innan skeppen kapades.

Det operativa, det vill säga insats över hela det aktuella fältet, i detta fall Gaza.

Det strategiska, då man riktar sig till hela befolkningar, till exempel den amerikanska. På de två lägre planen agerar militära psyopsenheter, på det tredje kommer informationsministerierna in.

Endast i undantagsfall använder man sig av lögn. I stället föredrar man att välja ut fakta, som är förmånliga för den egna saken. Det gäller då att agera på ett sätt, som når fram till den avsedda målgruppen. Därför har alla enheter i informationskriget tillgång till högt kvalificerade experter: språkvetare, kulturantropologer, mediakonsulter, journalister, historiker och så vidare.

Läs hela Braws text

En reaktion på ”Christian Braw om israels psykologiska krigföring

  1. Ping: Den halvanonyma Stefan i farten igen « Ship to Gaza Malmö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s