DN: Dror Feiler om den israeliska lobbyns ökande desperation

När de så kallade Israelvännerna eller rätt och slätt den proisrae­liska lobbyn saknar argument och får problem med att berättiga Israels agerande då viftar de som trollkarlen med den ena handen så man inte ser vad den andra handen gör.

För när Jackie Jakubowski (DN 9/6) beskriver Israel som en stryktålig hund har något hänt. ”En hund som stryker längs väggarna” är en alldeles nödvändig metafor för att underlätta den israeliska sidans försåtliga retorik att de unga israeliska soldaterna ”bara” försvarade sig mot en lynchmobb på ”Mavi Marmara”. ”Bevisat”, efter att man lagt beslag på den andra sidans filmmaterial.

Låt oss påminna oss om vad som sker om någon beskriver pale­stinier på samma sätt som Jakobowski nu beskriver Israel: som ett mobbat posttraumatiskt folk som blivit desperata och farliga, fastän de egentligen inte har något val. Då hade Israellobbyn i samlad attack hävdat att man försöker ursäkta terrorism. Men i Israel-Palestinakonflikten gäller dubbla måttstockar. Där gäller ”att till varje pris” försvara Israels agerande, på öppet hav som på debattsidorna, även när brotten är uppenbara.

Resonemanget utgår från att den oförsonliga omvärlden inte ger Israel något val; av tvång byggs bosättningarna ut, av tvång blockeras Gaza, av tvång siktar man och skjuter mot huvudet från 45 cm, allt av nöden påtvingat så att ­Israel måste ”lämna nio passagerare döda” enligt Jakubowski, som om fredsaktivisterna självdog!

läs hela Drors text här

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s