ETC, Ledare: Vi kommer inte att stå ensamma

”Hamnarbetarförbundet godtar inte att fackföreningarna, som i sin grund är gräsrotsrörelser, reduceras till institutioner vilka endast tillåts praktisera internationell solidaritet enligt par­lamentariska direktiv”, skriver Svenska Hamn­arbetarförbundets Erik Helgeson. Från och med den 23 juni bojkottar fackförbundet israeliskt gods i protest mot landets blockad av Gaza.

I över tre år har världen kunnat konstatera att 1,5 miljoner palestinier isolerats i det tätbefolkade ghettot Gaza. Med aktivt stöd av den egyptiska regeringen har staten Israel skurit av Gaza-bornas möjligheter att resa, handla och samverka med omvärlden. Den israeliska militärmakten upprätthåller en regim som hindrar införsel av såväl cement och industrimateriel som kryddor och böcker. Svenska Hamnarbetarförbundets palestinska yrkeskollegor har helt förlorat sina försörjningsmöjligheter inom hamn- och stuverinäringen, och arbetslösheten i Gaza uppgår till närmare 80 procent. Efter det förödande israeliska bombanfallen för ett och ett halvt år sedan, har blockaden omöjliggjort all återhämtning och normalisering.

FN och många av världens ledare har i resolutioner och diplomatiska utspel gett uttryck för att Israels blockad av Gaza bryter mot internationell lag och utgör en humanitär katastrof för civilbefolkningen. Många är de som påpekat att blockaden måste hävas. Men de krigstraumatiserade barn som i dag lever instängda i området, på gränsen till undernäring och utan framtidsinsikter, har inte kunnat skönja någon förändring.

lär hela texten här

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s