Hamnarbetarna: Nu blockerar vi sjöfarten till stöd för Gazas befolkning

Hamnarbetaraktionen har redan gett eko över hela världen. Tusentals har hört av sig för att uttrycka sympati, men vi utsätts givetvis också för olika former av kritik och angrepp. Därför vill vi klargöra grunderna för Svenska Hamnarbetarförbundets beslut, när debatten nu tenderar att fokusera på allt annat än själva kärnfrågan:

1,5 miljoner palestinier i det lilla Gaza-området har nu varit effektivt avskurna från omvärlden i över tre år. Blockaden upprätthålls till viss del genom att Egypten närmast helt stängt sin landgräns till området, men framförallt genom att staten Israel med militära medel hindrar såväl människor som varor från att komma in och ut ur området. Sedan Gaza-kriget vid årsskiftet 2008/2009 är vital infrastruktur bombad till spillror, och Israels förbud mot införsel av både byggnadsmaterial och råvaror till industri förhindrar all återhämtning.

Israels regering har fram till dags dato hela tiden påstått att isoleringspolitiken riktar sig mot den valda Hamas-regeringen och rörelsens avfyrande av raketer mot Israel. Vårt fackförbund sympatiserar inte med Hamas och dess agerande, men ingen kan idag undgå att se de faktiska konsekvenserna av Gaza-blockaden. Hamas maktställning förefaller ohotad, men många av Gazas barn lever nära gränsen till undernäring. Arbetslösheten beräknas ligga nära 80 %, hamn- och stuverinäringen är utraderad och våra yrkeskollegor saknar i likhet med en hel generation palestinska ungdomar alla framtidsutsikter. Oavsett avsikt är det uppenbart att Israels isolering av Gaza i praktiken utgör en kollektiv bestraffning mot dess civilbefolkning, och konstituerar ett pågående angrepp på respekten för människovärdet. Men trots att såväl FN som EU gång på gång konstaterar att blockaden och Israels agerande strider mot internationell rätt och utarmar civilbefolkningen, har situationen fortfarande inte förändrats nämnvärt.

Det är mot denna bakgrund som Svenska Hamnarbetarförbundet nu hörsammat den samlade palestinska fackföreningsrörelsens begäran om stödaktioner för att få Israel att häva blockaden av Gaza. Vi vill som en del av den internationella arbetarrörelsen göra vad vi kan för att tvinga fram förändring, och tänker därför inte längre befatta oss med israeliskt gods.

Svenska Hamnarbetarförbundet gör ingen hemlighet av att vi inspirerats av det svenska exemplet Ship To Gaza. Efter ett år av bössinsamlingar och stödarrangemang över hela landet, lyckades hundratals svenska gräsrotsaktivister tillsammans med sin grekiska systerorganisation köpa ett skepp med destination Gaza. Medan vi höll kontakten med våra fackliga kamrater som ideellt lastade båten ”Sofia” med permobiler och cement i Pireus hamn, kunde vi också se hur världens blickar äntligen vändes mot Gazas befolkning. Även kvällen innan israelisk militär våldsamt stormade den så kallade Frihetsflottiljan på internationellt vatten, hade ett gränsöverskridande gräsrotsinitiativ gjort mer för att uppmärksamma Gaza-bornas katastrofala situation än det senaste årets alla diplomatiska utspel, dekret och resolutioner. Det inspirerar även oss och våra fackliga kamrater i hamnarna över hela världen till handling.

Tyvärr verkar nu åtminstone svensk medias blickfång åter riktas bort från det sargade Gazas befolkning. Istället ältas en rad utspel från Israels regering och militärledning om vad som egentligen hände när minst 9 människor sköts ihjäl och minst ett 50-tal skadades ombord på flottiljens turkiska fartyg ”Mavi Marvara”. Svenska Hamnarbetarförbundet tänker inte medverka till att världens fokus flyttas från huvudfrågan utan konstaterar krasst följande:

Det är ett självklart krav från hamnarbetare såväl som alla anhängare av grundläggande rättsprinciper att utredningen av bordningen, dödsskjutningarna och hela händelseförloppet måste hanteras av en oberoende, internationellt sammansatt part.

Läs hela artikeln här

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s