Israel varnar libanesiska biståndsbåtar

Israel har meddelat FN att man kommer att använda alla nödvändiga medel för att stoppa  fartyg från Libanon med humanitärt bistånd till den belägrade Gazaremsan.

I ett brev till FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon och säkerhetsrådet har Israels FN-ambassadör Gabriela Shalev också uppmanat Libanon att hindra fartygen att avgå.

Shalev sa att det förefaller vara ett litet antal fartyg som avser att gå från Libanon och att även om organisatörerna säger sig vilja föra hjälp till Gaza, ”förblir deras verkliga avsikter tvivelaktiga.”

Hon uppmanade även det internationella samfundet att bruka sitt inflytande för att hindra båtarna från att avgå och att avråda sina medborgare från att delta i aktionen.

En grupp libanesiska kvinnor tillsammans med européer och journalister planerar att sjövägen bege sig till Gaza i det senaste försöket att bryta Israels blockad av enklaven.

Högljudd internationell  proteststorm

Internationell vrede och fördömanden utbröt efter att israeliska soldater stormade fartygskonvojen bestående av sex båtar på väg mot Gaza den 30 maj, då åtta turkiska och en turkisk-amerikansk medborgare dödades.

Israel hävdar att de handlade i självförsvar efter att aktivisterna gått till andall.

Men preliminära obduktionsresultat visar att de nio aktivisterna besköts sammanlagt 30 gånger, några av dem i bakhuvudet eller ryggen.

FN-chefen kritiserad Israels undersökning av attacken och hävdade att den saknade internationell trovärdighet.

FN vill göra en egen undersökning, men Israel motsätter sig.

Hizbollah dementerar

Hizbollah dementerar att man skulle stödja kvinnornas fartyg, med motiveringen att man inte vill ge Israel en förevändning att anfalla fredliga biståndsaktivister.

”Hizbollah bekräftar att man redan från början hade beslutat sig för att hålla sig borta från denna humanitära aktion vad avser organisering, logistisk hjälp och deltagande för att inte ge den israeliska fienden någon som helst förevändning att anfalla deltagarna,” säger Hizbollah i ett uttalande.

”Hizbollahs fasta övertygelse är att denna fredliga civila aktion kommer att lyckas.”

Organisatörerna har inte tillkännagett avresedatum för fartyget, som är döpt till Mariam efter jungfru Maria.

Till följd av den internationella proteststormen meddelade Israel i torsdag att man lättade på blockaden landvägen av Gaza, som de tre senaste åren kontrollerats av Hamas. Dock avser man att upprätthålla blockaden sjövägen.

Röda korsets internationella kommitté har uttalat att blockaden är olaglig och bryter mot Genèvekonventionerna.

Källor: al-Jazira och nyhetsbyråer

http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2010/06/20106191024631691.html

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s