Moshe Zuckermann: ”Jag är rädd att dessa människor aldrig kommer att förstå”

Kritik av den israeliska regeringen är på intet sätt antisemitism utan en tvingande nödvändighet. Ett samtal med Moshe Zuckermann.

Intervju: Samuel Stuhlpfarrer

Moshe Zuckermann studerade historia och filosofi vid Tel Avivs universitet och är vetenskaplig ledare för Sigmund-Freud-Stiftung i Wien. Till 2005 var denna son till polsk-judiska förintelseöverlevare därtill föreståndare för institutet för tysk historia i Tel Aviv.

Vad kan man vänta sig av den utsedda undersökningskommissionen för Israels attack på  Free Gaza Flotilla?

Den israeliska regeringen ville inte ha någon undersökningskommission, men var tvungen att böja sig för det internationella trycket, särskilt USA:s. Med hänsyn till det sistnämnda måste man utgå ifrån att sammansättningen är acceptabel för den israeliska regeringen. De utifrån kommande ledamöterna har bara mandat som observatörer.

Enligt den tidigare engelska premiärministern Tony Blair har nu även den tyska utrikesministern Guido Westerwelle talat om tecken på  lättnader i blockaden av Gaza. Vad kan man vänta sig?

Även Israel har talat om lättnader. Regeringen Netanyahu har äntligen känt sig tvungen att böja sig för kraven från världssamfundet. Sammantaget blir det dock bara gradvisa lättnader.

Enligt ett utlåtande nyligen från den tyska förbundsdagens vetenskapliga råd skulle det inte vara möjligt att på folkrättsliga grunder ställa Israel till svars för kapningen av det turkiska biståndsfartyget Mavi Marmara. Hur bedömer ni detta uttalande?

Även om kapningen på något sätt skulle kunna betraktas som varande ”i enlighet med regelverket”, var den dock en katastrof, såväl med hänsyn till resultatet som bakomliggande avsikter. Dessutom var aktionen felplanerad.

Efter kapningen blev det våldsamma sammanstötningar i Tel Aviv mellan motståndare til och anhängare av detta piratdåd. Det israeliska parlamentet var nära att besluta om sanktioner mot den arabiska ledamoten Hanin Soabi. Bedrar skenet eller kommer den interna israeliska debatten att bli hårdare?

Debatten blir radikalare allt efter som regeringen blir radikalare. Att den nästan kom till sanktioner mot den arabiska ledamoten beror på att vi har att göra med den mest högerextrema regeringen i Israels historia. Koalitionen mellan högern och ultrahögern piska r upp stämningen.

Kan ni tänka er att den israeliska vänstern skulle stödja en regering vars ledare vore som Netanyahu och var vice vore som utrikesministern Avigdor Lieberman?

Frågan är vad ni menar med israelisk vänster. Om ni menar en verklig vänster som eftersträvar människans och samhällets befrielse och lever upp till mänskliga rättigheter, skulle en sådan vänster aldrig stödja politiker som Netanyahu och Lieberman.

I den tyskspråkiga debatten finns det fortfarande människor som anser sig vara ”progressiva” eller” vänster” och samtidigt ger uttryck för en absolut solidaritet med Israel.

Även i detta fall måste man dra skiljelinjer. Om ni menar en vänster med generell antiimperialistisk hållning är det en sak. Om ni menar den ”antityska” vänstern, har den ingenting med en progressiv hållning att göra, den har sedan länge glidit in i den borgerliga och neokonservativa pressen.

Jag förväntar mig att var och en som utger sig för att vara proisraelisk från första början gör klart för sig vad han eller hon solidariserar sig med. Nämligen ett högerextremt Israel, som äventyrar själva det sionistiska projektet. Jag är bara rädd att dessa människor inte har detta klart för sig

Hela artikeln finns att läsa här

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s