Israel på väg att lätta på blockaden

Israel har tillkännagett att man ska ta vissa steg för att lätta på blockaden av Gaza på  grund av ökande internationellt tryck att avsluta den treåriga belägringen.

Israeliska regeringstjänstemän meddelade på söndagen att man skulle börja tillåta införsel av varor till det palestinska området med undantag av ”vapen och materiel som Hamas använder.”  Det framgick inte vad som avsågs med ”materiel som Hamas använder”, men Netanyahus kansli uttalade att man ”så snart som möjligt” skulle publicera en lista över varor som inte kommer att få föras in.

Meddelandet visar en policyändring eftersom man nu listar vad som får föras in.

Enligt uttalandet ”försöker Israel hindra att vapen och materiel som Hamas använder för att förbereda och utföra terrordåd och raketattacker mot Israel och dess befolkning kommer in i Gaza. Alla andra varor kommer att tillåtas.”

”Brott mot internationell rätt”

Från israeliskt håll sades också att man överväger att låta fler palestinier lämna Gaza av medicinska eller humanitära skäl. Men Christopher Gunness, som är talesman för UNWRA sa att det israeliska beslutet kommer att bedömas efter vad som faktiskt sker. ”Vi måste hålla koll på vad som sker i samhället. Där är det bistert – den humanitära katastrofen slår till i alla sammanhang. Vi måste alltså få slut på den illegala blockaden”  sa Gunness till al Jazeera i Kairo. ”När det gäller internationell rätt är det så att antingen så bryter man mot den eller så gör man det inte.  Och denna blockad är ett brott. Om Israel vill följa internationell rätt måste man upphöra med blockaden, inte genomföra vissa lättnader.”

Internationellt ramaskri

De israeliska åtgärderna kommer efter den internationella kritiken av blockaden i kölvattnet på Israels dödliga attack mot Gazakonvojen.

Enligt söndagens meddelande skulle Israel tillåta införsel av byggnadsmaterial för projekt som godkänts av den palestinska myndigheten och därtill under internationell kontroll. I meddelandet från Netanyahus kansli framgick att material för projekt som skolor, hälsovård, vattenhantering och sanitet skulle tillåtas. Hittills har Israel förbjudit i stort sett allt byggnadsmaterial, inklusive cement.

FN har påtalat att förbudet att föra in byggnadsmaterial har hindrat återuppbyggnaden av området som förhärjades av den israeliska offensiven kring årsskiftet 2008/2009.

Washington välkomnade det israeliska tillkännagivandet. ”Vi är övertygade om att genomförandet av de åtgärder som den israeliska regeringen i dag meddelat, kommer att göra livet lättare för Gazas befolkning och vi kommer att stödja den processen,” sa Vita Husets pressekreterare Robert Gibbs.  Det talas också om att president Obama skulle ta upp  ”ytterligare åtgärder” när Netanyahu besöker Washington den 6 juli. Flera organisationer, som Amnesty , har nyligen uppmanat den israeliska regeringen att häva blockaden helt. Röda Korsets internationella kommitté hävdade förra veckan att blockaden bryter mot den fjärde Genèvekonventionen.

Biståndsberoendet

Enligt  Ayman Mohyeldin, al Jazeeras korrespondent i Jerusalem är det otvivelaktigt att en stor del av den  uppmärksamhet som strävar till att ändra Israels policy mot Gaza har att göra med attacken på Freedom Flotilla den 31 maj. Han sa också att det i Israel har uppstått stark kritik mot att regeringen har fallit undan för internationell kritik och satt landets säkerhet på spel. Å andra sidan finns det de som hävdar att åtgärderna bara är till för att dupera omvärlden och att Israel borde häva blockaden helt.

Mohyeldin tillade att åtgärderna har underlättats av att Tony Blair, det internationella sändebudet i Mellanöstern fört samtal med Netanyahu de senaste dagarna.

Ahmed Yousef, Hamas utrikesminister, avfärdade det israeliska tillkännagivandet som skenmanövrar och menade att de inte nämnvärt skulle förbättra situationen i Gaza. ”Det är bara ytterligare ett sätt av Israel att vilseleda omvärlden”, sa han till al Jazeera.

Majoriteten av Gazas 1,5 miljoner invånare är beroende av bistånd från FN och andra organisationer för att överleva.

Avsikten med embargot är att försvaga Hamas och har medfört att importen har reducerats till en fjärdedel av vad den var i slutet av 2005.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s