Pressmeddelande: Den landsomfattande hamnblockaden av gods till och från Israel är igång – Ett tiotal containrar försatta i blockad i Göteborg inatt

Pressmeddelande från Svenska Hamnarbetarförbundet avd. 4 Göteborg

Den landsomfattande hamnblockaden av gods till och från Israel är igång
– Ett tiotal containrar försatta i blockad i Göteborg inatt

Vid midnatt, klockan 00.00 den 23:e juni, trädde Svenska Hamnarbetarförbundets veckolånga blockad mot hantering av gods till och från Israel i kraft. Den riksomfattande blockaden i landets hamnar, som genomförs efter begäran om stöd från den samlade palestinska fackföreningsrörelsen, är Hamnarbetarförbundets försök att bidra till de internationella påtryckningar för att förmå Israel att:

1. Häva blockaden av Gaza.
2. Tillåta en oberoende, internationell utredning av vad som hände vid
Israels bordning av den s.k. Frihetsflottiljen, då 9 människor sköts ihjäl.

I Göteborgs hamn inleddes blockaden utan några komplikationer. Ett tiotal containrar, både israelisk import och export, identifierades omedelbart i containerterminalen. Samtliga har nu avskiljts och kommer att stå orörda i Göteborgs hamn tills dess att blockaden avslutas klockan 24.00 den 29:e juni.

– Allting har gått mycket lugnt tillväga och jag tror att det kommer att fortsätta så hela vägen fram till nästa onsdag, säger Peter Annerback, ordförande i Svenska Hamnarbetarförbundets avdelning 4 (Hamn4an) och ledamot i förbundets Verkställande Utskott, i en sen kommentar.

– Vi har ju ingen konflikt med hamnarbetsgivarna och om någon ‘konfliktsmittad’ container skulle innehålla exempelvis viktig medicinsk utrustning, så kommer vi också att utfärda dispens, fortsätter Annerback.

– Vi har identifierat mer gods på väg från eller till Israel än vi räknat med. Vi utgick från godsflödet skulle vara lägre med tanke på att stridsåtgärden varit utannonserad i tjugo dagar, säger Hamn4ans förtroendeman Erik Helgeson.

– Vår förhoppning är ju att vår aktion kan vara ett av många gräsrotsinitiativ som håller världens uppmärksamhet riktad mot de 800 000 barn som lever i det isolerade Gaza. Den palestinska civilbefolkningen måste få bygga upp ekonomin, infrastrukturen och fritt samverka med resten av världen. Gaza-kriget och Israels brutala blockad har omöjliggjort allt
detta i över tre år nu, avslutar Helgeson.

Svenska Hamnarbetarförbundet har i två artiklar redovisat bevekelsegrunderna för fackföreningens blockad av israeliskt gods:

Newsmill:

Dagens ETC:

För mer information angående blockadens genomslag i just Göteborg, kontaktas Svenska Hamnarbetarförbundets avdelning 4 under onsdagen genom expeditionstelefonen:

031-515451

info@hamn4an.se

www.hamn.nu

www.hamn4an.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s