al Jazeera: Rättsärende angående attacken mot Gaza

Ett åtal om krigsförbytelser har väckts vid en belgisk domstol mot fjorton israeliska befattningshavare, däribland mot försvarsminister Ehud Barak. Åtalet avser påstådda krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten under Israels krig i Gaza i januari 2009, enligt Georges-Henri Beauthier, advokat för den grupp som väcker åtalet.

Ehud Olmert, som då ledde regeringen och hans utrikesminister Tzipi Livni finns också nämnda i dokumentet tillsammans med militärer och säkerhetstjänstemän.

Åklagaren kommer att fatta ett beslut om åtal före slutet av augusti. Beauthier påpekade att Belgien har en lag om universell jurisdiktion som möjliggör att sådan klagan kan väckas vid belgisk domstol.

Anouar el Okka, en belgisk läkare av palestinskt ursprung är en av de fjorton målsägande som företräds av Beauthier. Okka hävdar att hans olivodling i Gaza bombades och sedan brändes ner med fosfor av de israeliska styrkorna.

Krigsförbrytelser

Åtalet tar vidare upp bombningen av moskén Ibrahim al-Maqadna i närheten av flyktinglägret Jabaliya i vilket sexton civila dödades. Mer än tvåhundra personer bad i moskén då dådet skedde.

De övriga tretton sårades eller förlorade en anhörig i anfallet som skördade ca 1400 civila palestinska dödsoffer.

Den 70-sidiga akten hänvisar också till FN:s utredning som anklagar såväl israeler som palestinier för krigsförbrytelser. De målsägande säger sig inte har förtroende för det israeliska rättsväsendet ”eftersom det inte är självständigt, pålitligt eller hederligt enligt de kriterier som internationell rätt stipulerar.”

Tidigare rättsfall

Det är inte första gången ett sådant rättsfall tagits upp i Belgien. 2001 anfördes ett åtal mot Ariel Sharon, tidigare premiärminister, angående massakrer i flyktingläger två decennier tidigare. Detta rättsfall ledde till diplomatiska förvecklingar mellan Belgien och Israel, vilket föranledde Belgien att ändra lagen om universell jurisdiktion till att omfatta endast fall där belgiska medborgare ingår.

Förra veckan rapporterade israeliska media att Barak inställde ett officiellt besök i Frankrike eftersom franska passagerare på frihetskonvojen hotade med att väcka åtal mot honom för det dödliga överfallet som ledde till nio aktivisters död. Passagerarna tillsammans med tre franska parlamentariker hotade med att väcka åtal mot Barak både i Frankrike och vid den internationella brottmålsdomstolen i Haag.

artikeln kommer här ifrån

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s