Den israeliska undersökningskommissionens ordförande hotar avgå

Ordföranden i den israeliska kommissionen för underökning av den blodiga attacken mot Mavi Marmara hotar avgå om kommissionen inte får större befogenheter.

Yaakov Tirkel,  pensionerad domare från den israeliska högsta domstolen, har meddelat den israeliska justitieministern Yaakov Neeman att han kommer att lämna sitt uppdrag om hans begäran inte beviljas enligt den privata israeliska TV-kanalen Channel Two i tisdags.

Premiärminister Netanyahu har sannolikt gått med på att vidga kommitténs beforgenheter.

Kommissionens arbete påbörjades officiellt i måndags . Tirkel begär ”en självständig kommission” som ska vara en undersökningskommission knuten till regeringen med makt att föreslå sanktioner mot politiska och militära ledare.

Netanyahu, försvarsminister Ehud Barak och överbefälhavaren Gaby Ashkenazi har samtyckt till att höras av den interna kommissionen.

Tirkel som är 75 år ska arbeta tillsammans med den tidigare generalmajoren Amos Horev, 86 år och Shabtai Rosen, 93 år, professor i internationell rätt.

Som internationella observatörer ingår den irländska fredspristagaren David Trimble och Ken Watkin, tidigare advokatgeneral i den kanadensiska försvarsmakten.

(Press, TV)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s