Reportrar utan Gränser: ”Israel attackerade Ship to Gazas Mavi Marmara för att stoppa självständig journalistik”

Israel riktade ett dödligt våld mot journalister som fanns på Ship to Gaza för att rapportera. Nio aktivister dödades, flera av dem var journalister. Mattias Gardell som var med på Ship to Gazas fartygs Mavi Marmara, hävdar att Israel valde att attackera Mavi Marmara först, för att stoppa en oberoende och självständig journalistisk rapportering.
Mattias Gardell menade, under seminariet ”Vad hände egentligen på Mavi Marmara?” att svenska medier sviker publiken genom att inte kräva att alla filmer återlämnas till journalisterna, av den israeliska krigsmakten. Dror Feiler som var med på Ship to Gazas fartygs Sofia, sa att han kan visa upp en originalblankett från israeliska krigsmakten för ”registrering och kontroll av radering av magnetiska media”: Blanketten är, enligt Dror Feiler, ett bevis för att den israeliska operationen just mot media, var noga förberedd. Talespersonen för de israeliska försvarsstyrkorna har i ett officiellt uttalande klargjort att passagerarnas personliga tillhörigheter omedelbart lastades ombord på de turkiska deporteringsplanen. Endast ”magnetiska medier” beslagtogs och det var av säkerhetsskäl. Han förklarar även att de israeliska försvarsstyrkorna för närvarande överväger huruvida de magnetiska medierna ska återlämnas eller ej.

PO Holmqvist, dokumentärfilmare och Lotta Schüllerqvist, Reportrar utan gränser vill att Journalistförbundet, Oberoende filmares förbund, med flera, agerar för att beslagtagna, stulna, kameror, bandspelare, minneskort och annan journalistisk utrustning återlämnas. Om materialet och de personliga tillhörigheterna inte återlämnas kan de israeliska soldaterna åtalas för rån. Reportrar utan gränser ställer sig bakom journalisternas försök att få tillbaka sina ägodelar. Dessutom kräver pressfrihetsorganisationen att om dessa försök misslyckas ska journalisterna få full ersättning för det de har blivit av med.En oberoende internationell undersökning måste göras för att ta reda på vad som hände.

Från seminariet ”Vad hände egentligen på Mavi Marmara?”.
Arrangörer: Reportrar utan gränser och Föreningen Ordfront.

här hittar du länken

Medverkande:
Mattias Gardell, passagerare på fartyget Mavi Marmara och ordförande i Ship to Gaza .
Lotta Schüllerqvist, frilansjournalist och styrelseledamot i Reportrar utan gränser.
Dror Feiler, passagerare på fartyget Sofia och med i Ship to Gaza.
PO Holmqvist, dokumentärfilmare.

Foto, ljud och klipp: © Nils Lundgren +46730398823

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s