Israels svarsåtgärd mot konvojen ”var inte förberedd”


Den kommitté som har i uppdrag att genomföra den interna undersökningen av attacken mot Gazakonvojen skyller det dödliga våldet på otillräcklig förberedelse inom stridskrafterna.

Den pensionerade generalmajoren Giora Eiland antydde på måndagen att armén och regeringen inte tagit sig tid att förbereda sig för konvojens ankomst, enligt israeliska Ynet News. ”När vi förväntar oss en incident är motåtgärderna begränsade. Men om vi förbereder oss flera månader i förväg, har vi betydligt större möjligheter.”

Detta var det första yttrandet från Eiland, sedan han fick i uppdrag att leda militärens undersökning av attacken den 31 maj och dödandet av åtta turkiska medborgare och en turkisk-amerikansk tonåring i den civila konvojen.

Parallellt med den militära undersökningen har Israel utnämnt en annan intern kommission för att undersöka de rättsliga aspekterna i ett försök att dämpa den allmänna upprördheten över attacken och därmed undgå den undersökning som det världssamfundet krävt.

Den så kallade Tirkel-kommittén är dock långt ifrån världssamfundets krav på oberoende. Kommittén omfattar fem personer av vilka två är utländska observatörer som inte har några befogenheter att uttala sig om tillvägagångssätt eller resultat.

(Press, TV)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s