Turkiet sänder ingen ambassadör innan Israel ber om ursäkt


Turkiet meddelar att restriktionerna i de diplomatiska förbindelserna med Israel inte kommer att hävas med mindre än att Israel framför en officiell ursäkt för dödandet av turkiska medborgare i hjälpkonvojen till Gaza.

Nio turkiska medborgare, inklusive en turkisk-amerikansk tonåring, dödades under de israeliska kommandosoldaternas attack mot den civila hjälpkonvojen när den befann sig på internationellt vatten.

Åtgärden framkallade stark internationell kritik och föranledde ett flertal länder att kalla de israeliska ambassadörerna till samtal, medan Turkiet visade sitt avståndstagande genom att kalla hem sitt sändebud från Tel Aviv.

Enligt en hög tjänsteman i det turkiska utrikesministeriet som citerades i New York Times på tisdagen kommer Ankara inte att utnämna någon ny ambassadör om inte den israeliska regeringen framför en formell ursäkt över dödandet av turkiska medborgare.

Turkiet begär också kompensation till offrens anhöriga och att en oberoende kommission tillsätts för att undersöka Israels våld mot konvojen som hade för avsikt att bryta blockaden mot Gaza.

I en intervju i amerikansk television på måndagen sa den turkiska premiärministern Recep Tayep Erdogan, att Israel måste be om ursäkt för sin blockad mot Gaza och kompensera dess befolkning, som ett villkor för att Turkiet i framtiden ska medla i eventuella fredssamtal mellan Israel och Syrien.

(Press, TV)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s