”Hemliga” samtal mellan Israel och Turkiet


En israelisk minister och den turkiska utrikesministern har hållit ett hemligt möte som uppenbarligen syftar till att förbättra förbindelserna efter den israeliska militärens anfall på ett fartyg i biståndskonvojen till Gaza.

Israels handels- och industriminister Benjamin Ben-Eliezer sammanträffade med Ahmet Davotoglu i Bryssel för att diskutera förbättrade relationer.

Medan en turkisk tjänsteman bekräftade mötet i Bryssel, vägrade israeliska tjänstemän att kommentera samtalet, man bekräftade endast att Ben Eliezer  hade sammaträtt med en ”turkisk befattningshavare.”

Det turkiska utrikesministeriets talesman Burak Ozugergin meddelade Reuters under torsdagen att Davutoglu upprepat de steg som Turkiet förväntar sig för en förbättring av relationerna. Åtta turkar och en amerikansk-turkisk medborgare dödades när israeliska kommandosoldater stormade det turkiskflaggade fartyget Mavi Marmara den 31 maj. Dödsfallen försämrade ytterligare de bilaterala relationerna som redan var spända på grund av Israels krig mota Gaza förra året. Turkiet kallade hem sin ambassadör från Israel, ställde in gemensamma militärövningar och förbjöd israeliskt militärflyg att använda turkiskt luftrum.

Israelisk missämja

När media rapporterade att samtal ägt rum uppstod en smärre missämja mellan det israeliska utrikesministeriet och premiärminister Benjamin Netanyahus kansli. Utrikesminister Avigdor Lieberman sa att han bara hört om mötet genom media och att detta allvarligt kunde skada samarbetet med Netanyahu.

Utrikeministeriet yttrade att utrikesministern fann det extremt anmärkningsvärt att samtal pågått utan utrikeministeriets vetskap. Enligt ministeriet strider det mot reglerna för regeringsarbetet och skadar förtroendet mellan utrikesministern och premiärministern.

Netanyahus kansli publicerade omedelbart ett uttalande som gick ut på att ett ”tekniskt” förbiseende gjort att Lieberman inte informerats.

Turkiska tjänstemän har meddelat att Turkiet förväntar sig en israelisk ursäkt för blodsutgjutelsen på Mavi Marmara, att offrens familjer kompenseras, att Israel går med på en internationell undersökning och ett återlämnande av de tre turkiska fartyg som beslagtogs vid operationen. Turkiet vill också att Israels blockad av Gaza sedan 2003 hävs.

Israel, som rigoröst kontrollerar  Gazas gränser under förvändning att hindra smuggling av vapen, försvarar attacken med att kommandosoldaterna öppnade eld efter att ha blivit attackerade med knivar och påkar.

Men på grund av den internationella kritiken, även från USA, Israels starkaste allierade, har Israel lättat på blockade landvägen till Gaza och tillåtit flera varor att passera. Dock lägger man fortfarande embargo på fartygstransporter till Gazas kust.

I måndags utnämnde Israel en kommission för att undersöka fartygsattacken. Turkiet har dock kritiserat kommissionens sammansättning och begränsade befogenheter.

från al Jazeera

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s