Inkräktare har frikänts för att de ”motverkat krigsbrott i Gaza” i England

Den israeliska ambassadören är rasande after att en domstol frikänt fem personer som gjort intrång i en vapenfabrik i Brighton och förorsakat skador för 180 000 pund. Domstolen kom fram till  att deras överträdelse syftade till att avvärja allvarligare brott.

Den israeliska ambassadören i Storbritannien, Ron Prosor, har skarpt kritiserat domaren, för att ha visat grov antisemitism. Domaren frikände fem personer som brutit sig in i en vapenfabrik och förorsakat omfattande skador. De fem åtalade hävdade att de avsåg att avvärja krigsbrott i Gaza.

Enligt Guardian uppmanade domaren George Bathurst-Norman uppmanade juryn att betänka att ”helvetet på jorden” inte var en överdrift för det som invånarna i Gaza fått utstå. Prosor svarade att domarens yttrande inte utgjorde någon höjdpunkt inom brittiskt rättsväsende. Han sa sig vara övertygad om att barnen i Sderot som i åratal utsatts för tusentals missiler skulle kunna upplysa domaren om ”helvetet på jorden.” Enligt ambassadören skulle domaren ha dömt annorlunda om han i stället befunnit sig i centret för ungdomskultur i Sderot.

Enligt artikeln som retade upp ambassadören frikändes de fem trots att de förorsakat skador för 180 000 pund omedelbart efter den israeliska operationen Gjutet bli i Gaza.

De åtalade medgav att de brutit sig in i fabriken i utkanterna av Brighton och utfört sabotage, men att de hade stöd i lagen för detta. De sa sig vara övertygade om att företaget EDO MBM som äger fabriken bröt mot exportrestriktionerna genom att sälja militär utrustning till Israel som användes i de palestinska områdena. De ville försena tillverkningen av dessa komponenter och förhindra vad de menade var israeliska krigsbrott mot palestinierna.

”Jag är stolt över vad jag gjort”

En av de frikända, Robert Nicholls, en av de åtalade sa till Guardian att han var mycket glad över att vara friad. Dådet var i hög grad en impuls, de ville göra någonting som faktiskt skulle göra skillnad för palestinierna. Hans kamrat Ornella Saibene sa att hon känt sig mycket lugn under hela rättegången, eftersom hon var mycket stolt över vad hon gjort, det var det enda rätta.

Enligt Guardian  anför gruppen  ”lawful excuse” som försvar, de hade gjort en överträdelse för att förhindra ett värre dåd. Aktivisterna är i  åldern 25 till 52 år. En av dem är hemmahörande i Brighton de övriga i Bristol.

Den brittiska artikeln hänvisar till Goldstonerapporten som fastslog att Israel utförde krigsbrott under offensiven mot Gaza.

Ambassadör Prosor som dagligen konfronteras med allvarliga fall av bojkott och sanktioner på universiteten, i ekonomiska organisationer och i den brittiska pressen, har bestämt sig för att inte hålla tyst. Hans protest lär dock inte ändra på det faktum att Israel står mycket lågt i kurs i Storbritannien.

Roni Sofer, 2010-02-07/Israel News

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s