Tirkelkommissionen får utvidgade befogenheter

Enligt en officiell kommuniké har den israeliska regeringen  idag beslutat att vidga befogenheterna för den ”offentliga oberoende israeliska undersökningskommissionen” avseende de juridiska aspekterna i anfallet på den humanitära konvojen till Gaza.

Regeringen har enhälligt beslutat att ge Tirkel -kommissionen vidare befogenheter. I synnerhet ska kommissionen enligt kommunikén kunna knyta till sig två experter och kunna höra vittnen under ed. Den israeliska regeringen har i det avseendet gått med på domaren Tirkels begäran.

Flera israeliska ministrar som tillfrågats av AFP har antytt att Tirkel är ”synnerligen tillförlitlig” och att hans krav är ”logiska”.

Denna tidigare domare i högsta domstolen är ordförande i en kommission, vars uppdrag är att undersöka de juridiska aspekterna av de israeliska kommandosoldaternas anfall på det turkiska fartyget Mavi Marmara den 31 maj, då nio passagerare dödades.

I Tirkel-kommissionens uppdrag ingår att undersöka om bordningen på internationellt vatten är förenlig med internationell rätt. Likaså ska kommissionen granska om Israels nu fyraåriga blockad mot Gaza är förenlig med den internationella rättens normer. Slutligen ska kommissionen granska konvojens deltagare och organisatörer.

Å andra sidan har kommissionens relativt begränsade mandat inte förändrats. Den har varit inställd på att höra i synnerhet premiärminister Benjamin Netanyahu, försvarsminister Ehud Barak och överbefälhavaren Gaby Ashkenazi. Dock får kommissionen inte granska den politiska ledningens beslut eller föreslå personliga påföljder avseende de politiskt och militärt ansvariga, som beslutade om bordningen.

Tidigare statliga kommissioner har skakat den politiska ledningen, särskilt den som leddes domaren Eliahu Winograd som undersökte tillkortakommandena i kriget mot Libanon 2006.

Vid sidan av Tirkel-kommissionens arbete undersöker den israeliska armén själv bordningen på internationellt vatten den 31 maj. Den 7 juni tillkännagavs att man utsett en intern expertgrupp sammansatt av pensionerade generaler, under ledning av Giora Eiland. Avsikten är att ”granska hur operationen förlöpte och dra lärdomar av det”.

Turkiet och palestinierna kräver att en oberoende internationell kommission tillsätts. FN:s säkerhetsråd har krävt en ”opartisk, tillförlitlig och öppen undersökning i enlighet med internationell rätt.”

läs mer här

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s