Då irländska ögon inte ler

Ordet ockupation väcker smärtsamma minnen i ett land tvingat att genomlida århundraden av engelsk erövring.

Det etymologiska ursprunget till ordet bojkott har grävts fram ur den irländska historien med anledning av den senaste tidens händelser i Gaza. Propalestinska aktivister i Dublin njuter av att berätta om hur en viss kapten Charles Boycott socialt isolerades för att han tjänstgjorde som godsföreståndare istället för husägaren under det bittra ”kriget om land” som härjade Irlands väderbitna atlantkust under sena 1800-talet. ”Dagens irländare måste sända ett besked till israelerna – vi uppfann bojkotter och vi är fortfarande jävla bra på det, röt en rabulist vid en demonstration nyligen i den irländska huvudstaden.

På frågan som klistrats på varenda tillgänglig lyktstolpe i den allmänna debatten – ”Israel. Är bojkott svaret?” – har bortsett från några få kritiska röster som händelsevis funnit på ursäkter för att ducka, och en ung judisk student från New York som just påbörjat en sommarkurs för att studera irländsk teater, svarat ja. Studenten fann sig under några minuter i rollen som ärkefienden, i ett spänt drama.

Det vill säga att irländska ögon inte ler mot israel är ett enormt understatement. Ett sydirländskt skepp (MV Rachel Corrie) fanns bland de som kapades av den israeliska marinen och dess besättning hyllades omedelbart som nationella hjältar. Dublins daltande och svassande inför den judiska lobbyn har nu upphört, och landet är vid sidan av Sverige, troligen det mest propalestinska staten i västeuropa.

Av Rob Brown: Haaretz

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s