Signerat: Om Gilad Shalit

En del juridisk röra har uppstått angående krigsfången Gilad Shalit status. Särskilt har rättshaveristlobbyn envisats med att kalla honom ”kidnappad.” Termen är grovt missvisande. Den implicerar att soldaten Shalit skulle varit civil, och särskilt fredlig.

Då Shalit tillfångatogs var han dock iförd israeliska arméns uniform. Han stod därmed under IDFs kommando.  Han greps av Hamas väpnade gren al-Qassam-brigaderna. Som i det dåvarande kriget var de som huvudsakligen stred mot Israel. De menar att Shalit genom sitt deltagande i ockupationsmaktens armé gjort sig skyldig till delaktighet i krigsbrott.

Enligt folkrätten har en stridande ”kombattant” rätt att gripa en stridande på motståndarsidan, som ju också är en kombattant. Sedan går det att kräva att krigsfången ska behandlas enligt Tredje Genevekonventionen, som Röda kors och Röda halvmåne federationen gör. Där kan man anse att Hamas brister.

Problemet är proportioner:

  • Ungefär 9000 palestinier grips varje år i Israel
  • Upp till 700 tonåringar och barn anhölls förra året.
  • Mer än 270 palestinier under 18 år hålls just nu i israeliska fängelser.

Vi vet mycket lite om långtidseffekten av fängelser på palestinska barn. Men med över 760.000 palestinier fängslade av Israel sedan 1967, menar experterna att fängelserna är en källa till ett trans-generationellt trauma i Palestina – ett som ärvts vidare och kommer att upprepa sig så länge ockupationen pågår, enligt al Jazeera. Fångar från israeliska fängelser lider ofta av post-traumatisk stress syndrom. De experter som al Jazeera talat med menar att unga i fängelser lider mera än vuxna av denna erfarenhet. Även i de fall där de inte torterats.

Barn och tonårsfångar utgör nästan 20 procent av de palestinska patienterna vid det enda tortyroffercentret i de ockuperade områdena.

Så länge dessa brott mot folkrätten pågår är det svårt att se det orättfärdiga i att Hamas håller en krigsfånge. Att jämställa runt 9000 fängslade palestinier årligen och omkring 11 000 palestinska samvetsfångar för närvarande i fängelse med en israelisk krigsfånge, tyder dessutom på en rutten människosyn.

Det är problematiskt att kräva att en israelisk krigsfånge friges om man inte samtidigt kräver att palestinierna, krigsfångar såväl som civila i Israeliska fängelser släpps ut. Från Ship to Gaza-Malmös blogg finns inte det ena kravet utan det andra.

JB

Mänsklig sköld av Emily Henochowicz

Annonser

3 reaktioner på ”Signerat: Om Gilad Shalit

  1. Ping: Signerat: Konfliktens språk och nyspråk « Ship to Gaza Malmö

  2. Ping: Den halvanonyma Stefan i farten igen « Ship to Gaza Malmö

  3. Ping: Shalitkampanjen planerar en sjöburen protest vid Gazas kust « Ship to Gaza Malmö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s