Wolfgang Gehrcke: ”Regeringen vill inte ha någon debatt om krigsmaterielöverenskommelsen”

Statssekreteraren erkänner för första gången att det pågår samtal om försäljning av krigsfartyg till Israel. Ett samtal med Wolfgang Gehrcke

Av Johannes Schulten

Wolfgang Gehrcke är utrikespolitisk talesman för die Linke i tyska förbundsdagen.

I oktober i fjol blev det bekant att Israel avser att beställa två korvetter vid varvet Blohm  & Voss i Hamburg. Trots flera förfrågningar vägrar förbundsregeringen att kommentera affären. Ni frågade bara om det förekom några samtal mellan Berlin och Tel Aviv?

I januari ägde en regeringskonsultation rum i vilken kansler Angela Merkel och premiärminister Benjamin Netanjahu deltog. Jag har frågat regeringen gjort någon utfästelse angående korvetterna. Den parlamentariska statssekreteraren Peter Hinze har svarat att någon utfästelse inte gjorts. I klartext betyder det: ”Vi har diskuterat fartygsaffären, men är inte eniga om priset.” Därmed har regeringen tillstått att det pågår samtal om korvettaffären.

Har det kommit fram något mer om samtalen?

Ingenting, i svaret heter det att ämnet för samtalen är konfidentiellt. Det är skandal. Vari det konfidentiella består är oklart för mig. Dessutom hindras en parlamentariker från att ta del av dokument  som han har lagstadgad tillgång till till.

Varför betraktar förbundsregeringen samtalen om försäljning av krigsmateriel som konfidentiella eftersom pressen rapporterat utförligt om saken?

Krigsmaterielaffärer ger upphov till motsättningar. Regeringen vill inte bli indragen i några kontroverser, man vill inte ha någon debatt om vapenhandel.

Hur förhåller sig denna affär till de principer för vapen export som den tidigare regeringen bestående av SPD och de Gröna beslutade år 2000? Enligt dessa principer är leverans förbjuden till länder som är indragna i väpnad konflikt?

Det är en grundlinje hos regeringen att bryta mot lag och rätt. Så var det redan med Afghanistankriget. Enligt artikel 26 i grundlagen är det straffbart att delta i anfallskrig. Samma sak gäller vapenhandel. Libanonkriget sommaren 2006, liksom Gazakriget 2008-2009 är otvetydigt väpnade konflikter enligt förbundsregeringens grundlagar. Därmed bryter Tyskland mot förbudet mot vapenexport. Det gäller dock inte bara korvetterna. Tyskland har gett Israel en ubåt av typ Dolphi. Rustningsexperter tar för givet att nukleära missiler kan avfyras från ubåten. Die Linke vill att Tyskland avstår ifrån att leverera vapen till något enda land i Mellanöstern.

Hur går vapenexporten ihop med den medlarroll som Tyskland vill ta på sig när det gäller Iran?

Tyskland tillhör de länder som aktivt har drivit en sanktionspolitik mot Iran. Även om man kan anta att regeringen verkligen vill medla, förlorar den all trovärdighet när den levererar en ubåt till Israel som kan avfyra missiler med kärnstridsspetsar. Om man ogillar att Iran skaffar sig kärnvapen, måste man förbättra säkerheten i regionen. Den bästa säkerhetsgarantin är en kärnvapenfri zon i Mellanöstern, enligt de krav som framfördes vid FN-konferensen i New York i maj mot kärnvapenspridning.

Ett krav som förbundsregeringen stödde …

Så kommer vi tillbaka till denna regerings brist på trovärdighet. Man kan inte å ena sidan skriva under ickespridningsavtal, vilket i sig är bra, och samtidigt å andra sidan uppträda som vapenhandlare. Die Linke kräver att stopp för vapenexport till Mellanöstern, inget militärt samarbete och att man skriver under ickespridningsavtalet, konventionerna mot biologiska och kemiska vapen och stöd till kärnvapenavrustning av alla stater i regionen. I ett avmilitariserat Mellanöstern vore det lättare att uppnå fred.

Från Junge Welt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s