Den juridiska cirkus Ship to Gaza är inblandad i

Kadidja informerar:

Initialt kommer en anmälan mot Israel gällande de brott som begicks mot StG som organisation, samt de brott som begicks mot passagerarna. Anmälan lämnas in i Israel av våra israeliska advokater. När den är gjord och antingen leder till åtal, eller till att advokaterna bedömer att det inte fungerar, kommer vår svenska byrå att påbörja arbetet med att processa mot Israel. I och med att vårt fartyg var grekiskflaggat, är det den grekiska staten som ska lämna in en anmälan till Havsrättstribunalen. Detta har dock inte inletts, men det finns goda förhoppningar om att det kommer att ske. FF kommer även att gemensamt försöka föra vårt mål i Internationella Brottsmålsdomstolen. Den 15-16 juli planeras ett samordningsmöte för alla advokater i Istanbul, där en hel del gemensamma strategier kommer att utformas.

Mattias och Dror informerar:

IHH förhandlar med FN om vad som skall hända med deras fartyg. FN vill även ha kontakt och dialog med oss. Att driva de juridiska frågorna är också att förbereda inför nästa flotta, därför att det bland annat handlar om att få tillbaks vår båt.

Synpunkter och förslag:

Att driva juridiska processer är ett sätt att hålla mediaintresset vid liv.

I Frankrike har de anmält Barak. Om han kommer hit kan vi anmäla honom här.

När vi uttömt den juridiska processen kan vi gå vidare med en tribunal.

Man bör försöka processa mot Israels regering, inte mot staten Israel, eftersom det annars inte är några individer som kommer att få stå till svars.

Det är bättre att stämma staten än regeringen, eftersom en regering byts ut. Vi kan också driva process mot de olika brott som begåtts, i olika forum. Straffrätt, civilrätt, internationell rätt har olika forum.

Det är viktigt att föreningen får uppdatering varje månad från juridikgruppen, om vad som händer.

Det är viktigt att alla passagerare som var med på båtarna snarast försöker att noga dokumentera det de varit med om. Denna dokumentation kommer att behövas i den juridiska processen.

Vi behöver vara noga med att anmäla det förtal som vi ibland utsätts för i media, t.ex. till pressombudsmannen.

Den juridiska processen kommer att kosta mycket. Vi behöver en specifik kassa för dessa utgifter, eftersom det finns risk att kostnaderna annars äter upp våra resurser. Att gå vidare med de juridiska frågorna är viktigt för folkrätten. Kanske kan vi hitta de som kan stödja just detta arbete, av den orsaken. Vi skulle behöva en grupp som arbetar för att söka externa medel för att driva processerna.

Beslut: att inrätta en separat kassa för juridiska kostnader där föreningen avsätter 100 000 kr av sina befintliga medel. Dessa skall inte tas av öronmärkta pengar. Parallellt startas en insamlingskampanj till ”juridikkassan”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s