Dror Feiler och Mattias Gardell om situationen just nu på det nationella medlemsmötet


Israel säger sig vara beredd att häva delar av blockaden, men StG och koalitionspartnerna i Freedom Flotilla litar inte på Israels utfästelser. Därför planeras en ny flotta. Viktigt är att denna gång inte ha för bråttom, då flottan beräknas bli större och koalitionen bredare, vilket därmed kräver mer organisering. Antalet tänkta fartyg är för tillfället 59. Även andra organisationer har blivit inspirerade och vi har redan sett och kan räkna med ytterligare initiativ, som sker utan vår medverkan. Vi behöver ge tid till andra organisationer att dokumentera vad de utlovade lättnaderna i blockaden innebär i praktiken i Gaza, innan nästa flotta går. En möjlig tidpunkt för denna kan vara oktober. Majoriteten i koalitionen är för att vänta med nästa avgång. Det är en viktig fortsatt strategi att pressa politiker med att upplysa om att vi planerar en ny och större flotta.

StG Sverige och StG Grekland har beslutat att fortsätta sitt samarbete med gemensamt fartyg. Grekerna sköter inskaffning, mm.

Dror har varit närvarande vid möte i parlamentet i Strasbourg där omkring 20-30 parti representanter var representerade. Samtliga fördömde Israels attack på Frihetsflottan.

Planer finns på ett möte 10 juli i koalitionen för att diskutera nästa flotta och 15-16 juli planeras ett kordineringsmöte för jurister i Istanbul. Dror och Mattias ingår båda i FF:s styrgrupp. Där pågår diskussion om beslutsförfarande och om hur man skall få alla parter att följa tagna beslut, då koalitionen är ett samarbete mellan organisationer med olika politiska kulturer. Det centrala som man tydligt enats om är att detta är en kamp för rättvisa.

Ett nästa steg i samarbetet som diskuterats, är möjligheten att hjälpa till att bygga ut hamnen i Gaza.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s