Hjälp till Gaza förbjuden i Tyskland

Av Rüdiger Göbel

Förbundsregeringen betraktar hjälpsändningar till befolkningen i Gaza som stöd till Hamas och bestraffar detta. Följaktilegen förbjöd inrikesminister Thomas de Mazière (CDU) i måndags överraskande den i Frankfurt am Main verksamma föreningen Internationale Humanitäre Hilforganisation, IHH. Efter detta dråpslag benämndes det i många länder aktiva IHH unisont i medierna ”Hamas-fonden.” ”Med humanitär hjälp som täckmantel stöder IHH sedan länge och med avsevärda summor så kallade föreningar för social verksamhet  som underordnas Hamas,” påstår inrikesministern. På så sätt skulle den islamistiska palestinska organisationens inflytande stärkas. Hamas budget avlastas så att medel frigörs för terrorverksamhet. Enligt de Mazières artikel bidrar IHH  till terror och strider mot grundtankarna om samförstånd mellan folken i artikel 9, paragraf 2 i grundlagen.

”IHH:s alltigenom cyniska förhållningssätt” kommer redan till uttryck i organisationsbeteckningen IHH, Internationale Humanitäre Hilfsorganisation”, hävdade de Mazière vidare. Så missbrukas pengar från godtrogna givare till att stödja en terrororganisation. Organisationer som direkt eller indirekt motsätter sig Israels rätt att existera har förbrukat sin rätt till organisationsfrihet.

Utskåpningen av IHH är något förvånande. Parlamentsledamoten Volcker Beck (Die Grünen) ville förra månaden få besked av förbundsregeringen om hur IHH skulle graderas som varande i förbindelse med terroristiska eller islamistiska organisationer. Ole Schröder (CDU), parlamentarisk statssekreterare vid inrikesministeriet svarade bokstavligt: ”Förbundsregeringen känner inte till några institutioner eller stater som betraktar IHH på så sätt som frågan antyder.” Om eventuella uppgifter hos underrättelsetjänsten kunde han av konfidentiella skäl inte säga någonting.

Wolfgang Gehrcke som är utrikespolitisk talesman för vänsterfraktionen, kritiserade förbudet mot IHH och fann det felaktigt och oacceptabelt. Inrikesminister de Mazière har grundat sitt beslut om förbud på att IHH-grupper som bedriver social verksamhet i Gaza skulle ställa medel till Hamas förfogande. Argumenten är absurda, enligt Gehrcke, ”Alla mediciner och livsmedel  som förs in i Gaza skulle enligt denna logik avlasta Hamas som i stället skulle kunna utnyttja sina medel till inköp av vapen. Det är inte människovärdigt. På detta sätt kan man inte heller komma åt Hamas felaktiga politik. Organisationer som bidrar med humanitär och social hjälp till palestinierna bör stödjas  av regeringen, inte förbjudas.”

Den nu förbjudna organisationen har för övrigt ingenting med Ship to Gaza att göra, som organiserades av den turkiska stiftelsen IHH (Insani Hak ve Hürrietler Vakf). Vid den israeliska flottans stormning den 31 maj dödades nio aktivister. Alla pressagenturer kunde inte hålla isär dessa båda IHH , kanske inte heller ministeriet i Berlin?

Artileln från Die Junge Welt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s