Biståndsfartyg “omdirigerat till Egypten”

Ett libyskt biståndsskepp ursprungligen destinerat till Gazaremsan har tvingats till en hamn I Egypten efter att den israeliska marinen varnat fartyget för att försöka bryta den israeliska blokaden mot det palestinska kustområdet.

Israeliska krigsfartyg skuggade det moldaviskt flaggade Amalthea (som döpts om till Hoppet) som förde 2 000 ton mat och medicin, till dess framtvingade destination el Arish-hamn på Egyptens Sinai-kust.

”Åtta israeliska krigsfartyg har inringat det libyska biståndsskeppet till Gaza och förhindrat dess resa,” berättade Yousseuf Sawani som är verkställande direktör för Gaddafi Foundation som chartrat skeppet på onsdagen.

Sawanani sade tidigare att krigsfartygen ”hotade” Amalthea, som också är känt som Al Amal, och att faryget fortfarande var på väg mot Gaza. Men han gjorde också klart att de ombord inte skulle göra våldsamt motstånd om marinen skulle göra försök att stoppa dem.

– Först och främst vill vi gå till Gaza. Om det är omöjligt kommer vi inte att utsätta oss för någon fara, det berättade han för al Jazeera.

Sawani sade att kommunikationen med skeppet störts och att fartyget rörde sig långsamt därför att israeliska krigsfartyg följer det allt för nära.

En egyptisk tjänsteman bekräftade att skeppet sökt och mottagit ett tillstånd för att segla till el Arish, där myndigheterna kommer att lasta ur det humanitära biståndet och transportera det landvägen till Gaza.

Men fortsatte han, det finns ”ingen koordination för tillfället med skeppet och vi vet inte vilken fartygets slutliga destination är”

al Jazeera rapporterar mer

Läs också i Dagens Nyheter

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s