Ship to Gaza, pm; Hamas: ”Frihetsflottan har gjort mer för Gaza än 10000 raketer!”

Enligt en artikel i ansedda Wall Street Journal har Ship to Gaza/Frihetsflottan inspirerat de terroriststämplade organisationerna Hamas och Hizbollah till en ny ickevåldstaktik: civil olydnad och rättsprocesser, protestmarscher och bojkotter – snarare än självmordsbombare och raketer.

Allt sedan det tidiga 1980-talet har Hamas och Hizbollah förespråkat väpnad kamp mot Israel och avfärdat ickevåldsaktioner med sexistisk retorik om ”kärringmetoder”, hävdar en palestinsk fredsaktivist i artikeln. Nu finns tecken på en omorientering. Artikelförfattaren Charles Levinson citerar en Hamasledare på Västbanken som dragit slutsatsen att våldsanvändning mot Israel bara ökar stödet för landets ockupationspolitik, medan fredliga aktioner som möts av israeliskt våld får motsatt effekt.

När Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah efter det israeliska överfallet på Ship to Gaza/Frihetsflottan uppmanade anhängare och sympatisörer att själva delta i framtida fredsflottor, var det enligt uppgift första gången han förespråkade ickevåld som metod.

Också Fatah, den palestinska fraktion som dominerar den palestinska myndigheten på Västbanken, har under den senaste tiden orienterat sig mot folkliga protester som konsumentbojkotter. I april lagstiftade den palestinske presidenter Mahmoud Abbas mot inköp av varor som producerats i israeliska bosättningar på ockuperat palestinskt område.

I Gaza organiserar styrande Hamas protestmarscher och förbereder rättsprocesser mot Israel i europeiska domstolar. Enligt en talesperson för organisationen brukade Hamas anse att ”internationellt stöd bara var tomma ord”. Idag välkomnar man internationella delegationer och visar stort intresse för de möjligheter folkrätten erbjuder för att lagföra israeliska myndighetspersoner.

Frågan är hur det internationella samfundet kommer att bemöta dessa tecken på en omorientering. Det kan antingen göra som den israeliska regeringen och betrakta de nya signalerna som spel för galleriet eller välkomna varje initiativ som innebär en öppning mot omvärld, ickevåldsaktioner och folkrätt. Det vill säga: behandla både Israel och de palestinska enklaverna som om de beboddes av människor med samma rättigheter och skyldigheter som alla andra världsmedborgare.

Mikael Löfgren

Ship to Gaza-Sverige
http://www.shiptogaza.se

Kontaktpersoner:
Mattias Gardell: +46 703036666
Dror Feiler: +46 702855777

Mediekoordinator:
Mikael Löfgren: +46 707983643
media@shiptogaza.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s