Svensk Israelinformation – om sanningen skall fram

Den 1 juli, dagen efter att Carl Bildt och den palestinska myndighetens utrikesminister Nabil Shaat kritiserat den israeliska blockaden av Gaza, publicerade Webfinanser en artikel under rubriken: ”Jodå, Nabil Shaath och Carl Bildt, blöjor släpps in på Gaza!”, http://www.webfinanser.com/nyheter/1043224/joda-nabil-shaath-och-carl-bi…. Artikeln är undertecknad av associate professor Howard Schweber. Men det är inte Howard Schweber som har skrivit artikeln. Det är i själva verket ett falsifikat gjort av Svensk-Israelinformation, utskickat som pressmeddelande genom MyNewsdesk, http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/si-info/pressrelease/view/jodaa-n…..

Howard Schweber har i Huffington Post (http://www.huffingtonpost.com/howard-schweber/israels-blockade-of-gaza_b…) skrivit en artikel som är mycket kritisk mot den israeliska blockaden av Gaza. Genom att stuva om i artikeln och underlåta att återge Schwebers kritiska synpunkter får man hans artikel att framstå som raka motsatsen. Så t.ex. saknas följande avsnitt om saker som Israel tills häromdagen förbjöd införsel av till Gaza: ”Soda, juice, sylt, kryddor, raklödder, potatischips, kakor och godis. Otvivelaktigt på grund av deras dubbla användning som militära vapen (om du skakar en sodavattenflaska tillräckligt hårt så…). Jag kan inte låta bli att undra vilken särskild del av den palestinska befolkningen som utsetts som mål genom att utesluta kakor och godis.”

Ett annat avsnitt som Svensk-Israelinformation och Webfinanser utelämnat är följande: ”Så gårdagens tillkännagörande reser en fascinerande fråga: Vad exakt är det som Israel inte låter komma in i Gaza förutom juice, sylt och godis? Svaret är inte helt klart, jag har inte lyckats upptäcka någon offentlig lista från den israeliska regeringen på förbjudna produkter. Vapen, naturligtvis, och också andra varor med dubbel användning med särskilt tyngdvikt vid byggmateriel som till exempel cement och stål som Israel påstår kan användas för att bygga tunnlar och vapenfabriker. Uteslutandet av cement är en källa till särskild umbärande med tanke på de 12000 hem som skadades eller förstördes under Operation Cast Lead (Israels attack på Gaza 2008-09), liksom sjukhus, skolor och andra offentliga byggnader.”

När jag frågar professor Schweber om han blivit kontaktad av Svensk-Israelinformation och givit sitt tillstånd till att de helt eller delvis publicerar hans artikel svarar han: ” Jag kontaktades aldrig av Svensk Israelinformation och jag var helt ovetande om detta. Jag har aldrig givit dem eller någon annan tillåtelse att använda artikeln för något ändamål (inte så att jag skulle ha varit motvillig till det men jag skulle givetvis ha insisterat på att essän inte skulle ha ändrats för att motsäga sin huvudsakliga poäng).”

Förvisso är konflikten i Mellanöstern till stor del ett propagandakrig. Men att Svensk-Israelinformation tillåter sig vad som helst, inklusive förfalskningar, är intressant inte minst med tanke på deras egen devis: Svensk-Israelinformation behövs – om sanningen ska fram.

Dan Israel

  Annonser

  Kommentera

  Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

  WordPress.com Logo

  Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

  Google+-foto

  Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

  Twitter-bild

  Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

  Facebook-foto

  Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

  w

  Ansluter till %s