Signerat: Israel ska bli snälla – de ska inte döda lika många civila

I dag meddelar Israel i en rapport att de inte ska döda lika många civila i kommande massakrer på Gazas befolkning rapporterar Ekot. De har lovat att införa nya regler bland annat för användningen av vit fosfor mot tätbebyggda områden:

Att Israel använde vit fosfor som vapen under kriget i Gaza för drygt ett och ett halvt år sedan har kritiserats mycket hårt av omvärlden. Trots Genevekonventionens förbud användes det här brandvapnet i tätbefolkade områden.

I den rapport som FN har efterlyst, och som Israel nu presenterar, lovar man att bli mer restriktiv när det gäller vit fosfor. Nya regler för krigföringen har införts, säger rapporten, regler som skall minska antalet civila offer.

Det väckte stor ilska i Israel som ofta säger sig ha världens mest moraliska krigsmakt. Men flera preciserade anklagelser mot arméns uppträdande har nu lett till sammanlagt 47 förundersökningar om krigsbrott.

Bland annat för att soldater har dödat palestinier utan anledning och för att de har tvingat barn att vara mänskliga sköldar och till exempel låta barnen öppna väskor som man misstänkte på något sätt vara försåtsminerade. Flera soldater, också officerare, har nu åtal att vänta för sitt beteende.

Från bloggens sida utropar jag ett hallelulja, fast att jag inte är religiös. Därefter vänder det sig i magen på mig. Och tillåter mig ett:  fy fan vilket svineri. Det är så djävulskt cyniskt att man bara kan önska allsköns pack till militärer åt helvete, som sagt, trots att jag inte är religiös eller hyser några planer på att bli det.

Lyssna på reportaget här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s