Saxat ur Aftonbladet: EU kan göra skilnad

De lättnader i blockaden som Israel annonserat 20 juni och 5 juli är steg i rätt riktning, men otillräckliga. EU:s krav måste vara ett fullständigt hävande av blockaden, vilket bland annat innebär:

Fri rörlighet för besökare till och från Gaza. För att handeln ska fungera, studenter få sin utbildning, sjuka komma till vård, anhöriga besöka sina familjer och annan normal mänsklig verksamhet löpa måste Israel häva rörelseförbudet.

En direktkoppling mellan Gaza och Västbanken. Gaza och Västbanken betraktas som en politisk enhet, men saknar en direkt relation, vilket bidragit till att dela det palestinska samhället. Att tillåta transittrafik skulle samtidigt vara en säker investering för att stärka dialog och försoning mellan Hamas-kontrollerade Gaza och Fatah-styrda Västbanken.

Fri export från Gaza. Ingen ekonomisk återhämtning är möjlig utan en fungerande handel där Gazas traditionella produktion av möbler, jordbruksprodukter och kläder för i första hand Väst­banken och Israel är alldeles avgörande.

Import till Gaza. Av allt material som inte finns upptaget på den så kallade Wassenaar-överenskommelsens lista för dual use-produkter. Det som framför allt brådskar är införsel av cement, asfalt, stål och virke och annat byggnadsmaterial.

läs hela texten här

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s