FN lovar att leverera Frihetsflottans last till Gaza

London, den 26 juli 2010, sex veckor efter att frihetsflottans fartyg bordades med våld på internationellt vatten, dess passagerare olagligen spärrades in och dess last beslagtogs av israeliska myndigheter, så har FN:s speciella koordinator för Mellanöstern (UNSCO) lovat att sända fullständiga humanitära biståndslaster till FN:s kontor i Gaza.

“Den last som slutligen bearbetas för leverans denna vecka består av förnödenheter som Israel stoppat från att föras in i Gaza under de senaste tre åren. På M/S Rachel Corrie, lastskeppet som tillhör Free Gaza Movement, förde vi 20 ton papper, plus pennor och böcker för skolor och universitet, mer än 50 ton medicinsk utrustning och 550 ton cement till Al Shifa-sjukhuset. Istället för att vi fick docka i Gaza och distribuera leveransen till dess avsedda mottagare, beslagtog Israel lasten, genomsökte den, och räckte över den till ett redan överansträngt FN, som inte kan garantera att det kommer avsedda skolor och frivilliggrupper till del” det sade Free Gaza Movements koordinator, Niamh Moloughney, i Irland.

På återuppbyggnadsalliansen, en av de amerikanska organisationer som lastat humanitärt gods på Rachel Corrie hoppas man hur som helst att de ryggsäckar, sportutrustning och byggnadsmaterial som donerats av hundratals amerikaner kommer att levereras till de avsedda frivilligorganisationerna (NGOer).

”Då vi först hörde om Frihetsflottan, frågade vi våra NGO-samarbetspartners i Gaza vad vi kunde skicka som spelade störst roll för dem, till följd av den tre år långa blockaden” förklarade Donna Baranski-Walker som är verkställande direktör för återuppbyggnadsalliansen, som drivs från San Mateo och är frivilligbaserad samt icke vinstdrivande. ”de svarade att amerikaner kunde skicka meddelanden till barnen tillsammans med ryggsäckar, sportutrustning samt cement för byggandet av ett daghem.”

Moloughney fortsatte: “Israel har insisterat på att lasten ska föras till Ashdod för att kunna levereras, men detta negligerar den övergripande olagligheten i Israels instängningspolitik. Det betyder också att Israel än en gång tjänar pengar på sina brottsliga handlingar. ‘Lättnaderna’ i blockaden betyder ingenting för familjer vars hem och affärer fortfarande ligger i ruiner och tillåter dem endast att vara konsumenter av israeliska varor”

Free Gaza Movement upprepar att bara ett totalt stopp för Israels straffinstängnings politik kan syfta till att inleda reparationen av ekonomin av denna decimerade skiva av Medelhavet, det enda område i världen som inte har tillgång till sitt eget hav.
“Vi önskar att människor i hela världen trycker på sina regeringar för att öppna Gaza, inte bara för bistånd, utan också för rörlighet och handel, att få ett verkligt stopp för den kollektiva bestraffningen av Gazas civila befolkning” sade Huwaida Arraf, ordförande för Free Gaza Movement. ”Det är därför vi kommer att fortsätta skicka fartyg till Gaza, lastade med de civila varor Israel inte tillåter in i Gaza – Och vid återresan ska vi fylla våra skepp med varor från Gaza för export. Vi ser fram emot internationellt samarbete i att utveckla ett certifieringssystem för sjörutter i syfte att försäkra bistånd, rättvis handel och säkerhet för alla”

Israel fortsätter att hålla alla skepp som de illegalt uppbringat, också de sju skepp som seglade I frihetsflottan, liksom Spirit of Humanity, som Israel kapade I juni 2009.

Annonser

En reaktion på ”FN lovar att leverera Frihetsflottans last till Gaza

  1. Ping: Tweets that mention FN lovar att leverera Frihetsflottans last till Gaza « Ship to Gaza Malmö -- Topsy.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s