Amira Hass om konflikten mellan Fatah och Hamas i Gaza

Den palestinska myndigheten (PA) fängslar Gazabor skriver den världsberömda israeliska journalisten Amira Hass som arbetar för Haaretz i Gaza (och som är högerregeringens hatobjekt nr 1).

Samma regering som kräver ett slut för blockaden av Gaza stöder i praktiken fängslandet av Gazaborna genom att de förhindrar dem att skaffa giltiga pass.

Lögner och makt går hand i hand. Men det som anses skandalöst i en suverän stat är katastrofalt i ett samhälle som strider för sin frihet. Palestinierna har två uppsättningar ledarskap som under ockupation tävlar om den dubiösa titeln ”regering” – och båda ljuger för att försvara sin ställning.

Hamasregeringen som vann en majoritet i det palestinska lagstadgade valet, erkänns inte av de flesta länder. Ändå accepterar dessa länder varmt den palestinska myndighetens regering som utsågs av presidenten och ledaren för Fatah, partiet som förlorade valet.

Detta är regeringen som förklarat att dess beslut att senarelägga de kommunala och lokala valen som ursprungligen skulle hållas den 17 juli detta år, till följd av sin önskan att förhindra att den politiska klyftan mellan Västbanken och Gaza ytterliggare vidgas. Parallella val är inte möjliga i Gazaremsan på grund av bråket mellan partierna om myndigheter och legitimiteten.

Det är möjligt att argumentera om logiken i den inledande envisheten att hålla val som skulle cementera dubbel-styrelserealiteten (en politisk erfarenhet i Gaza, och en helt annan i Västbanken). Det är därför, minsann, som oberoende bedömare i Gaza välkomnade beslutet att senarelägga. Men alla vet att det verkliga skälet bakom senareläggningen var interna bråk inom Fatah, liksom en möjlig rädsla för att det andra tävlande systemet ska vinna – trots det faktum att Hamas förklarat att de ska bojkotta valen.

Samma regering som kräver att blockaden mot Gaza ska lyftas i varje enskilt uttalande stödjer i praktiken fängslandet av Gazaborna genom att förhindra att många av dem skaffar sig giltiga palestinska pass. Fatahregeringen vägrar inte bara att skicka tomma pass till Gaza för att bli ifyllda, de tvingar också Gazabor att använda de speciella go-betweenkontor som sänder ansökningsblanketter till Ramallah.

Till och med dess allmänna underrättelsetjänst ingriper mot passansökningarna som nyligen avslöjats – och de har i många fall lagt sitt veto mot pass för Gazabor.

Nu i och med Egyptens lättnader i restriktionerna för övergångar längs med dess gräns mot Gaza, blir denna godtyckliga grymhet än mer uttalad. Känslan av fångenskap, och de lögner som åtföljer den, skapar bitterhet mot regeringen i Ramallah – även bland dem som inte är anhängare till Hamas.

Läs hela Amira Hass text på engelska här

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s