Att förvandla Gaza till ett ”Europeiskt ghetto”

Medan de flesta israeliska ledare är motståndare till att lyfta blockaden mot Gaza full ut, så önskar högerns utrikesminister Avigdor Lieberman att Israel ska ge Remsan en ny status och att övervakningen och den ekonomiska återhämtningen ska ske under internationellt överinseende, det skriver Lamis Andoni på engelska al Jazeeras hemsida

Förslaget som nyligen läcktes till den israeliska pressen, syftar inte till att befria Gaza, utan till att placera det under europeiska sjö- och landinspektioner och under en rekonstruktionsplan.

Om planen genomförs kommer den att permanenta avskiljandet av Gazaremsan från Västbanken, den kommer att förvandla Remsan till ett internationellt övervakat ghetto – med det dubbla syftet att garantera Israel säkerhet och dess fortsatta överhöghet över den palestinska befolkningen.

Isoleringen av Gaza skulle ytterliggare underminera idén och en sammanhållen Palestinsk stat eller varje form av rimlig samexistens mellan palestinier och israeler. Det skulle också splittra familjerna med medlemmar på Västbanken och skapa en permanent konflikt i det palestinska samhället och fördjupa känslan av fragmentisering.

Hamas skulle effektivt styra ett utvecklingsprojekt med inga meningsfulla band till resten av det palestinska folket.

Liebermans förslag är sammankopplat med högerpartiet Yisrael Beituna krav på vräkning av Israels arabiska minoritet och palestinier på Västbanken och östra Jerusalem som har samma mål i en exklusivt judisk stat och en eliminering av nationella rättigheter och andra önskemål från det palestinska folket.

Som sådant kan inte förslaget avskrivas fullt ut – inte bara för att Yisrael Beituna är regeringspartner i den nuvarande regeringen, med 15 säten i 120-sätes Knesset, utan också för att israeliska ledare tidigare försökt isolera Gaza och dess folk.

Medan Israel alltid hållit fast vid sin direkta ockupation av Västbanken – och försökt annektera delar av den – så har i dess kontrast, menar många Israeler – Gazaremsan setts som en börda.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s