Shalitkampanjen planerar en sjöburen protest vid Gazas kust

Den tillfångatagna IDF-soldatens släktingar får sällskap av den israeliska filharmoniska orkestern och dirigenten Zubin Mehta

Släktingar till krigsfången Gilad Shalit kommer, den 7 september, att gå ombord på det skepp som kommer att segla från Ashdod till en plats utanför Gazas kust, enligt aktivister som arbetar för Shalits befrielse.

De kommer att få sällskap av medlemmar i Israels filharmoniska orkester och av dirigenten Zubin Mehta, som kommer att spela i närvaro av journalister från Israel och andra länder, det skriver i dag Haaretz.

Planen är att genomföra ett skeppsrendezvous med aktivister från Gaza som för med sig presenter för det judiska nyåret Rosh Hashanah och muslimernas fest Eid el-Fitr, som markerar slutet på Ramadan.

Annonser

En reaktion på ”Shalitkampanjen planerar en sjöburen protest vid Gazas kust

 1. Gilad Shalit är inte en ”krigsfånge” — om det kan du fråga FN, Amnesty, HRW m.fl.

  Shalit KIDNAPPADES av en terrororganisation (Hamas) INNE i Israel (han befann sig inte i strid). Hamas tog sig in i Israel och kidnappade honom. Han hålls inte i enlighet med Tredje Genèvekonventionen (som gäller för krigsfångar).

  Ship to Gaza visade att man inte bryr sig om israeliskt lidande, genom att vägra att ta med sig brev och medicin till honom fråns hans familj. Istället rättfärdigar Ship to Gaza den omänskliga och olagliga kidnappningen genom att ljuga och kalla honom ”krigsfånge”.

  Tycker du själv att denna diskussion är meningsfull? Antar att du redan läst min position angående Shalit. I övrigt är det bara lobbyn som talar om Shalit som kidnappad. Haaretz talar om att han är ”bortförd” eller ”tillfångatagen.” ICRC har krävt att få träffa honom – enligt tredje genevekonventionen har de rätt till det, men Hamas har vägrat, och det är fel.

  Möjligen kan man vidare invända att konventionen understryker att den endast gäller krigförande STATER, Hamas svar bör då bli att de i kraft av att ha vunnit ett omvittnat demokratiskt val företräder ”staten” Palestina (Palestinas status är omstridd). Således har al-Qassambrigaden (terrorister eller inte, terrorister enligt dig, ytterst tveksamma enligt mig), tagit en krigsfånge. Därför bör de följa konventionens text också i andra avseenden, det gör de inte och det är också fel.

  Däremot är det svårt att klandra dem då deras motståndare är flera tusen gånger värre i sin behandlig av krigsfångar som du kan läsa i min positionering(som du nog redan läst eftersom jag vid ett flertal tillfällen hänvisat till den). Själv menar jag alltså att någon som blir tillfångatagen under brinnande krig är en krigsfånge om den som tillfångatas bär uniform (vilket Shalit gjorde). Oavsett om personer tillfångatas i krigszonen eller ej. I övrigt har vi visst inte vägrat leverera post till Shalit Vi har här så olika meningar att en diskussion inte är meningsfull

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s