Olagligt att bojkotta Israel

Israel förbjuder nu bojkott av israeliska produkter. I en omröstning av tre planerade godkände Knesset den 14 juli ett nytt lagförslag som, om det antas, kommer att göra det olagligt att deklarera en bojkott av Israel eller mot israeliska företag, delta i en bojkott eller ge stöd genom att informera om en bojkottkampanj.

Förslaget kriminaliserar den palestinska myndighetens beslut nyligen att hindra palestinier att fortsättningsvis befatta sig med produkter tillverkade i olagliga israeliska bosättningar på Västbanken, och hotar också utländska medborgare med tio års avstängning från inresa i Israel om de deltar i någon bojkott. Lagen kommer att gälla retroaktivt.

Samtidigt fortsätter den israeliska bojkotten och blockaden av Gaza. Trots att Israel, efter kritiken mot det blodiga anfallet mot Frihetsflottan, aviserat ”lättnader” i blockaden, kvarstår restriktioner vad gäller bland annat cement, stål, järn och transportmedel, det vill säga sådant som mer än någonsin behövs i Gaza för att bygga upp allt som förstörts av de israeliska anfallen.

De 1.5 miljoner invånarna i Gaza behöver tillgång till rent vatten, fungerande el- och avloppssystem, sjukvård, anständiga bostäder och infrastruktur – allt sådant som nu hindras av den israeliska blockaden. Det internationella samfundet, som enhälligt fördömt blockaden av Gaza, måste äntligen se till att den hävs. Samtidigt måste Israel, trots sina hot om repressalier, bojkottas tills man bestämt sig för att avsluta ockupationen av palestinskt land och rätta sig efter FN:s beslut i frågan.

Gunnar Olofsson

Ordförande i Göteborgs Palestinagrupp

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s