Varför är Israel så rädda för kvinnoskeppet?

“Vi kommer inte ens att föra köksknivar” – Samar al-Hajj, det kvinnoseperatistiska libanesiska biståndsskeppet Mariams koordinator.

Mavi Marmaras blodiga kölvattnet, efter kommandoattacken den 31 maj har inte avskräckt 50 kvinnliga aktivister från att försöka bryta den fyra år gamla belägringen av Gaza. Då man lyssnar till Israels försvarsminister Ehud Braks tal verkar deras planerade biståndsförsök hota Israels blotta existens.

Kvinnorna planerar avsegla med Saint Mariam, ett Bolivia-flaggat lastskepp döpt i åminnelse av jungfru Maria, en gestalt helig för både kristna och muslimer. Även om de tänker avsegla från Triploli i Libanon så är besättningen inte bara komponerad av multi-religiösa libaneser, utan också av utländska nationaliteter, bland annat en grupp nunnor från USA. För att inte ge Israel någon anledning att attackera så har Hizbollah inte sponsrat skeppet, uppdraget och de tillåter ingen av sina medlemmar att delta.

Skeppets last? Böcker, leksaker, medicinska instrument och mediciner, och kanske det viktigaste, medicin mot cancer.

Så varför är Israel så rädda för Mariam?

Det har inget att göra med aktivisterna, Hizbollah, eller ens Hamas. Vad som är av betydelse är att Israel vill fortsätta sin kollektiva bestraffning av Gaza-borna, vars stad fortsätter vittra under ett fyra år långt materiellt och ekonomiskt embargo.

Det är därför oskyldiga föremål som rullstolar, kryckor, böcker, färgkritor, eller cellgiftsbehandling utgör ett sådant hot; varje bistånd som ges åt de palestinier som inte står direkt under israelisk överhöghet hotar dess roll som den allsmäktiga domare som antingen bestämmer sig för att stärka eller lätta straffet för civila. Bara ockupationsmakten har denna rätt.

Kollektiv bestraffning är en illegal och vedervärdig form av krigföring, och Gazas palestinier har lidit under den som en vedergällning för att de med en överväldigande majoritet valde Hamas styre, under parlamentsvalet i januari 2006.

Om Mariam släpps tillåts avsegla och Israel inte kan rättfärdiga att hidra nunnor, doktorer, jurister, journalister, människorättsarbetare och en popstjärna från att landa – och om de tillåts bryta belägringen – då kan Gazas hamn snart bli överhopad med skepp, flottor och biståndsflottor från hela världen. Och myten om att Israel är en oövervinlig regional supermakt kommer åter att avslöjas,

Det är därför Israel är skräckslaget över ett skepp med kvinnor, och det är därför de demoniseras.

En något förkortat version av Rannie Amiris text i EuroAsia Review

.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s